Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
150 lélegeztetőgépet adományozunk Csehországnak
2020. October 26.
Százötven lélegeztetőgépet ad Csehországnak a magyar kormány, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni védekezésben - jelentette be vasárnap Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

"Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól az egyre gyorsabban terjedő koronavírus-járvány leküzdésére, amire a magyar kormány a lehető leggyorsabban megtette felajánlását" – jelentette ki az államtitkár.

Andrej Babis cseh miniszterelnök a szükségállapot meghosszabításáról beszélt, miután múlt hét pénteken 15 252 fertőzöttet találtak egy nap alatt, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám. Szombaton pedig majdnem 12 500 pozitív teszt született, ami szintén rekordnak számít. Csehországban az október 5-én meghirdetett szükségállapot egyelőre november 3-ig van érvényben.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen 30 lélegeztetőgépet ajánlott fel a bizottság tartalékaiból, és az osztrák kancellár is bejelentette, hogy 45 gépet küld Csehországba.

A cseh miniszterelnök a Twitteren köszönte meg a felajánlásokat, többek között Orbán Viktornak is: "köszönöm Viktor a gyors és jelentős segítséget" - fogalmazott. A posztot megosztotta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is, aki magyar nyelven is üdvözölte a tagállamok közötti szolidaritást.

 

PRINT LAPOK