Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
A Flextronics megaberuházása
2021. May 15.
Az amerikai Flex az európai és a közel-keleti régióban Magyarországon alkalmazza a legtöbb munkavállalót, 9 ezer embert, a zalaegerszegi és a sárvári fejlesztéssel pedig stabilabbá válik és bővül is a létszám.

Most ugyanis közel 9 milliárd forintos beruházással, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. (Flex), ebből 3,6 milliárd a magyar állami támogatás.

Jean-Francois Zoeller, a Flex európai és közel-keleti térségért felelős alelnöke tájékoztatása szerint cégük Magyarországon 25 év alatt 162 ezer négyzetméterrel növelte termelési területét. Az öt városban 9 ezer embert foglalkoztató vállalat hazánk első tíz legnagyobb munkaadója közé tartozik, a tavalyi 2,7 milliárd eurós árbevételével pedig az első öt egyike. Jelentősen hozzájárulnak a magyar kis- és közepes vállalkozások termeléséhez, miután évente 48 milliárd forint értékű árut vásárolnak tőlük. A Flex Budapesten európai szolgáltatási központot és egy tervezéssel foglalkozó designcentert is működtet, így ma már a tervezéstől a tesztelésen át a tömeggyártásig teljes szolgáltatási palettát kínál.

Péter Ágota, a Flextronics International Kft. alelnöke úgy fogalmazott: világszínvonalú a magyar termelés, amelybe az utóbbi három év alatt 42 milliárd forintot fektettek be, az összeg felét a sárvári és a zalaegerszegi autóipari szektorba, amitől 32 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak. A világjárvány miatt tavaly a tervezett eredményt nem tudták elérni, de a cég elkötelezettsége és a kormányzati, illetve helyi önkormányzati együttműködés révén sikerült a meglévő munkahelyek megtartása. A most induló, 8,9 milliárd forintos fejlesztéssel 120 új munkahelyet hoznak létre, ez 80 magasan képzett munkaerőt is jelent. Csúcstechnológiai autóipari terméket gyártanak majd, ami nemcsak adatokat fogad és dolgoz fel, de támogatja a negyedik szintű, csaknem teljesen autonóm járműveket is. A terméket Budapesten tervezték, Zalaegerszegen készül a prototípusa, 2023-tól indulhat el a tömeggyártása, vagyis a teljes folyamat Magyarországon zajlik. Az új beruházással olyan termékeket is gyártanak majd, amelyek egyike az akkumulátorfeszültséget szabályozza, a másik egy nagyfeszültségű elektromos turbótöltő, a harmadik pedig egy érzékelőkkel és kamerákkal rendelkező autóvilágítási vezérlő lesz. 

Az amerikai vállalatok beruházási közössége a második legnagyobb az országban, 1700 cég 105 ezer magyarnak ad munkát. Tavaly a kereskedelmi forgalmunk közel 6 milliárd dollárra nőtt, az idén eddig további 12 százalékos növekedést ért el.

PRINT LAPOK