Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
A járműiparban fejlesztenek a japánok
2021. January 15.
Együttesen 6,5 milliárd forint összegű autóipari beruházást hajt végre hazánkban három, a globális autóipar legjelentősebb beszállítói közé tartozó japán vállalat, a magyar kormány kétmilliárdos támogatásával.

Az indoklás szerint a japánok fejlesztései hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország meg tudja tartani vezető pozícióját az európai autóiparban, emellett 5300 ember munkahelyét védik meg. Mindhárom vállalat: a biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. új gyártási technológiát vezet be,  ezáltal növelik a magyar autóipar rendelkezésére álló beszállítói kapacitásokat is. A beruházások biztosítják, hogy a járműipar továbbra is húzóágazat lesz a magyar gazdaságban. Az elmúlt tíz évben két és félszeresése, csaknem 10 ezer milliárd forintra nőtt az ágazat termelési értéke, napjainkban több mint 170 ezer ember dolgozik a honi autóiparban.

A japán vállalatok meghatározó szerepet játszanak a magyar gazdaság működésében és növekedésében, ugyanakkor rendkívül magas technológiai színvonalukkal hozzájárulnak gazdaságunk dimenzióváltásához. Jelenleg 180 japán vállalat több mint 30 ezer embernek ad munkát Magyarországon, a távol-keleti országok közül a második legjelentősebb beruházó Japán.

Az elmúlt évtizedben 25 százalékkal nőtt a keleti országokkal folytatott magyar kereskedelmi forgalom, a megelőző két esztendőben egyaránt keletről érkezett hozzánk a legtöbb beruházás.

PRINT LAPOK