Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
A Kométa kuriózuma
2021. May 21.
Kaposváron átadták az olasz családi tulajdonban lévő Kométa 99' Zrt. 1,4 milliárd forintból épült üzemét. Az évi 15 ezer tonna kapacitású létesítményben dolgozzák fel a cégnél keletkező vágóhídi mellékterméket.

A mintegy 664 millió forintos pályázati támogatást élvező fejlesztéssel a Kométa lett az első a magyarországi húsipari cégek közül, amelynek ilyen létesítménye van. Az üzemben folyó tevékenység révén csökken a környezeti terhelés, fontos alapanyagokhoz jut az állateledel- és takarmánygyártás, a vegyipar és a gyógyszeripar is. Giacomo Pedranzini, a Kométa 99' Zrt. ügyvezető igazgatója közlése szerint a társaság a feldolgozóban évi 2300 tonna állati liszt és 1300 tonna állati zsiradék/olaj előállításával 600-700 millió forint árbevétel elérését tűzte ki célul. A Kométa a somogyi megyeszékhely legnagyobb foglalkoztatója, családok százainak nyújt megélhetést.

Ami a magyar-olasz gazdasági kapcsolatokat illeti, tavaly Olaszország volt hazánk ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere és harmadik legjelentősebb exportpiaca. A déli országba irányuló magyar exportot 9 százalékkal tudtuk növelni 2021 első negyedévében, ehhez a Kométa jelentős olasz exporthányadával nagymértékben hozzájárult. A Magyarországon jelen lévő közösségek közül mára az olasz vállalatok lettek a hetedik legnagyobb beruházók.

A nagyobb hozzáadott értékű termékeket előállító vállalkozások Kaposvárra települése érdekében 38 hektárral bővítik a keleti ipari parkot, és megkezdték egy másik, 173 hektáros iparterület kialakítását.

PRINT LAPOK