Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Listázta a Külügyminisztérium a magyar újságírók külföldi útjait
2020. September 21.
Mikor történtek az utazások? Mely magyarországi médiumok újságírói vettek azokon részt? Milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel? – a Külügyminisztérium a nagykövetségeket kérdezte meg.

“Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” ez volt a tárgya annak a levélnek, amelyet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára az Európai Unióban található magyar nagykövetségeknek küldött. Ez a levél az Indextől távozott újságírók által indítani tervezett hírportálhoz, a Telexhez is eljutott.

A levélben a helyettes államtitkár arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, “milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A Menczer Tamáshoz tartozó, tájékoztatásért felelős kabinet “feladatszabása alapján” született levél június 2-án kelt, a választ pedig június 3-án 13:00-ig várták. A rövid határidőért Magyar József h. államtitkár elnézést kért a címzettektől.

A Telex a levél tartalmáról részletes kérdéssort küldött a KKM sajtóosztályának. Túl azon, hogy mi volt az oka a sietségnek, kíváncsiak voltak arra, miért volt szükség egyáltalán ilyen lista összeállítására, valamint, hogy mihez kezdtek az összegyűjtött információkkal.

Kérdésükre a következő választ kapták: “A Külgazdasági és Külügyminisztérium – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

A Telex.hu hírportálról:

Mint ismeretes 2020 augusztusában viharos körülmények között távozott az Indextől a főszerkesztő, annak két helyettese, és mintegy 90 munkatárs, mert úgy találták, az Index megváltozott tulajdonosi körével nem tudnak együtt dolgozni. Az elképzelések szerint a Telexet az Index volt munkatársai készítik majd, bár az Indextől távozottak közül nem mindenki kíván csatlakozni. A tervek szerint a Telex közadakozásból indulna el, de később zártkörű részvénytársasággá alakulna, és előfizetéses modellben működne.

Hogy ez megvalósulhasson az alapítók számítanak minden támogatásra. Íme az erre vonatkozó felhívásuk:

Az újságunk hamarosan beindul, de addig is írunk cikkeket. A Telex indulásához és fennmaradásához minden hozzájárulásra szükségünk van, ezért arra kérünk, legyél az újság alapítója és rendszeres támogatója!

https://tamogatas.telex.hu/

PRINT LAPOK