Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
A Shenzhen milliárdjai
2021. January 07.
Több mint 14 milliárd forintos beruházással gyárt majd lítiumionakkumulátor-alkatrészeket Gödöllőn a Shenzhen Kedali Industry. A magyar kormánytól 1, 265 milliárdot kap vissza nem térítendő támogatásként.

Kína-szerte a Shenzhen Kedali hét gyárában készítenek lítiumionakkumulátor-alkatrészeket. A magyarországi beruházás célja, hogy közelebbről szolgálhassák ki ügyfeleiket az egyre bővülő európai piacon. A magyarországi gyártó bázis első fázisa a tervek szerint 2021 második negyedévében kezdi el a tömegtermelést, az építkezés második fázisa a 2022-ben kezdődő bővítéssel indul, így 2024-re a cégnek már összesen 10 gyártósora lesz Gödöllőn. A kínai vállalat a beruházással 330 új munkahelyet is teremt.

Gödőllő a jövőben további befektetőket is vonzhat annak köszöntetően, hogy a magyar kormány 500 millió forinttal támogatja a kínai beruházásnak helyet adó gödöllői iparterület összekötését az autópályával.

Ami a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokat illeti: a kínaiak által Magyarországon befektetett tőke meghaladja az 5 milliárd dollárt, ezáltal több mint 16 ezer magyar munkavállalónak adnak munkát kínai vállalatok. 2020-ban a magyar-kínai kereskedelmi forgalom az első kilenc hónapban 17 százalékkal erősödött, szeptember végén pedig meghaladta az 5 milliárd dollárt.

Míg 2019-ben Koreából, addig tavaly Kínából érkezett értékben a legtöbb beruházás hazánkba, a vetélytársak szinte minden esetben nyugat-európai országok voltak. A darabszámot tekintve Németországból és az Amerikai Egyesült Államokból jött a legtöbb beruházási projekt Magyarországra.

 

PRINT LAPOK