Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
A szlovákok külker többlete
2021. April 27.
A szlovák külkereskedelemben 2021 februárjában immár tizedik hónapja tapasztalható, hogy a kivitel felülmúlja a behozatalt. A külkereskedelmi mérleg februárban 398,5 millió euróra növekedett. Nagy eredmény!

Ez a szám négyszer akkor, mint a tavalyi év februárjában, az utolsó járványmentes hónapban volt. Ekkora többletet 2014 óta nem tapasztaltak. A kivitel februárban elérte a 7,2 milliárd eurót, ami 7,7%-os növekedést jelent éves szinten, és ez az elmúlt két esztendő legnagyobb évközi növekedése. A behozatal is nőtt, 3,3%-kal, így elérte a 6,8 milliárd eurót. Februárban a külkereskedelmi mérleg 398,5 millió eurós aktívumot mutat, ami 296,7 millió euróval több, mint az előző év azonos időszakában.

Az eredményt ismét érzékelhetően befolyásolta a szlovák külkereskedelmi szerkezetének legtöbbet forgalmazott osztálya, a gépek és szállítóeszközök, amely magában foglalja az autóipart is. Ebben a kategóriában ugyanis az export 1,2 milliárddal volt magasabb, mint az import. A gépek és szállítóeszközök februárban a teljes export 65,2% -át és a teljes import 51,3% -át tették ki.

A szlovák gazdaság legtöbb területén nőtt az átlagbér összege februárban. A legkiugróbb mértékben az építőiparban, ahol a növekedés 4,5 százalékos (747 euró). Szintén emelkedés tapasztalható a nagykereskedelemben, mértéke 3,7 százalék. Itt az átlagbér összege eléri az 1076 eurót. Az informatikai és telekommunikációs ágazatban átlagosan 1.945 eurót keresnek, ami 2,5 százalékos növekedést jelent.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) számítása szerint az ország gazdasága idén 5%-os ütemben növekszik majd. A jegybank arra is számít, hogy Szlovákia ez év végére elérheti a gazdaság válság előtti szintjét. A bizonytalanság jelenleg kisebb, mint egy éve. Minden további lezárás kisebb negatív hatást jelent az ország gazdaságára. Az előrejelzés még gyorsabb növekedést feltételez a következő évre, mértéke 5,6% is lehet. A jegybank optimizmusa a külföldi keresletből fakad, a belső fogyasztással azonban problémák vannak. A munkaerőpiac továbbra is elég ellenálló, ehhez hozzájárultak az állam támogatási intézkedések, de idén még nem várható nagyobb fellendülés.

Elszállt a deficit, a költségvetési hiány az első negyedévben kis híján 2 milliárd euróra rúg, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 28,8 százalékkal magasabb. A hiány növekedése hátterében a koronavírus okozta gazdasági nehézségek állnak. A tavalyi deficit elérte a 7,76 milliárd eurót, idén 8,06 milliárdos hiányt várnak a szakemberek.

2021. április 5-én átadták a kereskedelmi forgalomnak a Magyarország és a Szlovák Köztársaság villamosenergia-rendszereit összekötő új, 400 kV-os határkeresztező távvezetékeket. Az eseményt több évtizedes előkészítő munka előzte meg. A megvalósításra vonatkozó tárgyalások több mint egy évtizede kezdődtek meg újra. Az észak-kelet magyarországi Sajóivánka és Rimaszombat (Rimavská Sobota) közötti összeköttetést kibővítették két 400 kV-os nyugat-magyarországi összeköttetés létrehozásával, Gönyű–Bős (Gabcikovo) és Gönyű- Nagygyőröd (Veľký Ďur) között. Országaink egy projekt két elemeként kezelték a két észak-dél irányú távvezeték hálózatának összekötését, melyek növelik az érintett térségek villamosenergia-ellátás biztonságát.

 

PRINT LAPOK