Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
A találkozás testbeszéde
2021. February 22.
A találkozások, megbeszélések során korántsem mindegy, miként kommunikálunk, milyen hatást keltünk partnereinkben. Az alábbiakban Sziklay Bence testbeszéd szakértő oszt meg olvasóinkkal hasznos ismereteket.

Van az agynak egy olyan ősi, feltehetőleg több mint 10 millió éves része, ami folyamatosan pásztázza a környeztet és szűri a bejövő információt az alapján, hogy veszélyt jelent-e számunkra az a bizonyos tárgy, ember vagy állat.  Ez a része az agyunknak az úgynevezett amygdala, amely 50 milliszekundum alatt eldönti azt, hogy barát, ellenség, szexuális partner, vagy pedig indifferens vagy a számára.

Az esetek többségében, mivel a bejövő információk nem elegendőek a pontos behatároláshoz, az agyad az indifferens kategóriába rakja be a másikat. Az alább olvasható tippekkel azt szeretném elősegíteni, hogy az indifferensből mielőbb a barát kategóriába kerülj, ezáltal javítva az együttműködést a tárgyalóasztalnál.

Elősorban kihallgatásokkal kapcsolatban tanultam katonai szintű testbeszédet az USA-ban ex FBI és CIA tisztektől, azonban, ha a civil életre kéne adaptálnom a tanultakat, és ha választanom kellene 15 viselkedésmódot, amik egyszerűek és mégis ilyen módon pozitívan hatnak másokra, akkor a következőket mondanám:

 1. Amikor nyújtod a kezed a kézfogáshoz, billentsd a kezed horizontális irányba 45 fokot (tehát ha jobb kezes vagy, jobbra döntsd 45 fokot) majd kézfogásnál egyenesítsd vissza a kezed és közben húzd a másik kezét (akár 2 cm-el is) a hasad felé (ami a gyenge pontja a testnek a lágy szervek miatt): ezzel először az jelzed a tudatalattinak, hogy nem jelentesz veszélyt, végül egyenrangú partnert csinálsz magadból.
 2. CIA kézikönyvek szerint érdemes a másik fél minden harmadik testhelyzetét 3-4 másodperces késéssel letükrözni, ezzel is erősödik a kapcsolatotok, szinkronizálódik a limbikus rendszeretek a tükör neuronok miatt az agyban, ezáltal a rapport és az együttműködésetek is jobb lesz. Hagyd ki minden negyediket, majd folytasd ezt a sort újból.

 3. Magyarázás közben tartsd a kézmozdulataid egy 180 fokos szögön belül, a hasad körül, nem mellkasszinten. A mellkas szinten való magyarázás azt mutatja, hogy szenvedélyes és izgatott vagy a témával kapcsolatban, a hasi gesztikuláció pedig bizalmat és magabiztosságot sugall.

 4. Játssz „A padló lávát” a székedben. Képzeld el, hogy a széked hátsó 25%-a láva és nem érhetsz hozzá. Ez kiegyenesíti a testhelyzeted ülés közben, sőt egy kicsit még előre is dőlsz miatta, ezzel tudatalatti módon is azt az üzenetet küldve a többi résztvevőnek, hogy érdeklődést mutatsz a mondanivalójuk iránt.

 5. Az enyhén oldalra döntött fej azt üzeni, hogy figyelemmel hallgatod azt, aki éppen beszél, és a limbikus rendszered a barát kategóriába tesz bele rögtön: az artériádnak a „kimutatása” sebezhetőséget takar, ami azt üzeni, hogy nem jelentesz veszélyt a másik számára.

 6. Az emberek historikus okokból szeretik látni a másik fél kezeit (mivel minimum az utolsó 200,000 évben állandóan fegyver volt benne). A témáról folytatott beszéded egészítsd ki jól látható és gördülékeny kézmozdulatokkal, és lehetőleg tartsd az asztalon a kezed. Ne tedd zsebre a kezed!

 7. Amikor pozitív dolgokkal akarod, hogy asszociáljon téged a másik fél, nagyon finoman mutass magadra, amikor éppen azt mondod, amivel szeretnéd, hogy összefüggésbe hozzanak – de ne legyél feltűnő. Ettől még a másik limbikus rendszere veszi az adást.

 8. Ha valamit különösen ki akarsz hangsúlyozni javaslom az „OK jelet” (mutatóujj hegyét és a hüvelykujj hegyét összeérintve) használatát. Ez a kéztartás mutatja, hogy alaposan átgondoltad a problémát vagy a feladatot és alapos munkával kidolgoztál egy megoldást.

 9. Ha rá kell mutatnod egy tárgyra, vagy valakit fel akarsz szólítani, a teljes kezeddel mutass (ujjak kinyújtva, tenyér felfele, vagy oldalra néz). Soha ne mutass ujjal senkire és semmire, még egy székre sem. Mindenkinek szimpatikusabb a nyitott tenyér.

 10. A félelem egyik jele, ha gyorsan mozgunk. Az alfák megfontoltak, lassan mozognak, mivel ők a főnökök. Az amerikai hírszerzés egyik ex oktatója szerint mozogj és gesztikulálj úgy a mondandód közben, mintha vízben lennél, soha se gyorsabban.

 11. Adj elegendő helyet másoknak, ne zsúfolj össze mindenkit egy asztalhoz. A szabad tér kényelmet ad, míg a zsúfoltság majdnem mindig stresszes környezethez vezet.

 12. Nyújts elismerést másoknak a saját szavaikat használva. Ezzel tiszteletet nyersz magadnak (mivel elismered mások munkáját) és egy olyan tudatalatti empatikus kapcsolatot hozol létre, ami azt sugallja, hogy: „Igen, Ő tényleg megért engem”.

 13. Időnként ismételd el a beszélgetőpartnered utolsó három szavát visszacsatoló kérdésként – ezzel is tovább erősíted a kettőtök közti kapcsolatot.

 14. Mosolyogj, amikor belépsz a szobába, majd társalgás közben is. Természetesen ne mosolyogj, ha komoly témáról van szó, viszont jó egy bátorító mosoly a másikra, mellyel bíztatod, hogy nyugodtan beszéljen, nálad nyitott fogadatása van, amit mond. Elköszönésnél is fontos a mosoly és a szemkontaktus fenntartása.

 15. Törekedj arra, hogy ne ülj szemben senkivel. Próbálj a tárgyalóasztal sarkára ülni; a lábaid és a felsőtested, szóval a középpontod, a többiek felé nézzen. Ezzel azonnal kooperációra és együttműködésre késztetsz.

 

PRINT LAPOK