Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Kult
A vidámság és a derű országos találkozója
2020. August 10.
A VIDOR Fesztivál az egyik legnagyobb magyarországi összművészeti rendezvény, mondhatni kulturális tobzódás, ahová hazánk minden részéből érkeznek érdeklődők. Nem véletlenül, hiszen a Nyíregyházán 2002-ben útjára indított esemény, a VIdámság és Derű ORszágos Fesztiválja fölöttébb közönségcsalogató programsorozatot kínál minden évben.

2020. augusztus 19-29. között a Móricz Zsigmond Színház és Nyíregyháza Város Önkormányzata már tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált! Bár a koronavírus következtében a rendezvény programjának gerincét adó Kossuth téri koncertek elmaradnak, illetve máshová kerülnek, mégis mozgalmas 11 nap várja a VIDOR rajongóit. Igen, most kivételesen 11, és nem 9 napos lesz a fesztivál. Az eredeti célkitűzés továbbra sem változik: a vidámság és a derű mindenkié.

A színházi versenyprogram teljes nézőtéri kapacitással várja a megszokott helyszíneken a közönséget! A Rózsakert Szabadtéri Színpadhoz kilátogató néző megtekintheti a kaposvári Csiky Gergely Színház névadója egyik remekművét, a Buborékokat és itt is találkozhatnak a nagy sikerű Legénybúcsúval (többek között Szente Vajk, Nagy Sándor, Csonka András főszereplésével).

A koncertek egy része a Kossuth térről átköltözik a Rózsakert Szabadtéri Színpadra, itt lép közönség elé az Irie Maffia (08.19.), a Follow the flow (08.23.), a Budapest Bár Bangó Margittal (08.28.), a Like a Rolling Stones produkció Thuróczy Szabolcs, Ónodi Eszter, Simon Kornél, Fekete Linda, Tasnádi Bence és Ódor Kristóf közreműködésével (08.29.), és Dés László is koncertet ad Tóth Vera és Básti Juli fellépésével (08.24.).

A versenyprogram keretében a Nagyszínpadon láthatja a közönség többek között a Betörő az albérlőm, az Eleven éjszaka, a Kaktuszvirág és az Ügyes kis hazugságok című darabokat, a színművészek között mások mellett Kerekes Évát, Kovács Patríciát, Balsai Mónit, Mucsi Zoltánt, Gáspár Sándort és Ötvös Andrást.

A Krúdy Kamaraszínpadon tekinthetik meg például a Gézagyerek, a Megyek utánad és a Rendezői változat c. színdarabokat, melyekben színpadra lép Börcsök Enikő, Bata Éva, Kurta Niké, Kaszás Gergő, Mészáros Béla és még sokan mások is.

A VIDOR versenyprogram zsűri elnöke Koltai Róbert, Jászai Mari-díjas magyar színművész, filmrendező, érdemes művész.

Kirják Róbert színházigazgató idén is házhoz viszi majd az elismeréseket, a díjazott társulatok és művészek az első „otthoni” előadásuk után, „saját közönségük” előtt vehetik majd át az elismerést jelentő üvegszobrot.

Belépők még korlátozottan elérhetők a színház szervező- és jegyirodájában, valamint a www.moriczszinhaz.hu és a www.vidor.eu oldalakon.

A VIDOR Kert is mozgalmasabb lesz a szokásosnál, koncertet ad többek között a Tortuga (08.22.), az OliverFromEarth (08.23.), az Aurevoir (08.24.) vagy a Carson Coma (08.27.), a világzene képviselői közül pedig a Los Orangutanes (08.25.) lép fel. A VIDOR Kertben a tavaly bevezetett módon helyi klubok és rádiók lemezlovasai tematikus zenei estekkel szórakoztatják majd 21 órától 02.30-ig a közönséget.

 A Római Katolikus Templomban orgonakoncerttel, a Zsinagógában pedig Adio kerida – Ég veled szerelmem! címmel mediterrán zsidó melódiák csendülnek fel.

A gasztronómiai ínyencségek iránt érdeklődők idén a Kossuth téren találják meg a VIDOR Falut. Utcazenészek, artisták, pantomimesek, élő szobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök performanszai szórakoztatják az érdeklődőket a Kossuth szobor mellett. A kisebbeket a Hősök terén bábszínház várja, a Korzó színpadán zenés és színházi gyermek programok.

Az irodalmi műsorok nagy részének idén is a Bencs Villa ad otthont (a Szomjas férfiak sört isznak helyettem az E-Mancik Színházi Manufaktúra előadásában, Többszemközt Szente Vajkkal és Nagy Sándorral, A múzsák visszavágnak című humorest is a Sóstói úti villában várja majd az érdeklődőket.)

Az VI. Nyírségi Limerick Bajnokságot továbbra is a Művész Stúdióban rendezik meg.

A VIDOR-on lesz még táncház, fellépnek a bohócdoktorok, sakkbajnokságra és kiállításokra invitálják az érdeklődőket.

 

A szervezők megye szerte több települést is bevontak a helyszínek közé, ám a programok döntő többsége Nyíregyházán lesz.

A részletes programot a www.vidor.eu oldalon találják meg.

A fesztivál szervezői kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniai eszközök biztosítására, a jogszabályi előírások betartására és betartatására.

PRINT LAPOK