Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
A világ legritkább szarvasfajtája született Szegeden
2020. September 22.
Egyszer már kipusztítottnak vélt mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica) született a Szegedi Vadasparkban. A háromhetes borjút már a látogatók is megfigyelhetik erdei kifutójában.

A mezopotámiai dámszarvas állatkerti és természetvédelmi szempontból is kiemelt fajnak számít, a szegedi borjú születése mégsem szenzáció. A világ legritkább szarvasfajtáját ugyanis 2013 óta tartják a Tisza-parti város állatkertjében, a csapat pedig évről-évre bővül egy-két borjúval. A legifjabb borjút szeptember 1-jén hozta világra az anyja, nemét még nem tudni, de az első orvosi vizsgálat alkalmával hamarosan kiderül.

A mezopotámiai dámvadat régebben az európai dámvad alfajának tartották, ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál - tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé „lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli - a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat ragadozói elől.

A Közel-Keleten élő faj többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

A múlt század közepére már kipusztultnak vélték. Ekkor fedezték fel egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Opel Zoo-ba került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének. Bár a teljes kipusztulást elkerülték, még ma is kevés - mintegy 1100 - példánya él ősi élőhelyén, köztük Izraelben, Irakban és Iránban. A világ 24 állatkertjében több mint háromszáz példányát gondozzák.

Forrás: MTI

 

PRINT LAPOK