Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
A Vitesco új gyára
2021. September 08.
Zöldmezős beruházás keretében, 47 milliárd forintból Debrecenben építi fel új gyárát a Vitesco Technologies (VT) német autóipari cég, amelyben csúcstechnológiájú autóelektronikai alkatrészeket fognak gyártani.

A beruházáshoz a magyar állam 10,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, mivel a nagyjából 7000 négyzetméteres üzem felépítésével 450 új munkahely jön létre. A projekt értékét növeli, hogy elektromobilitási eszközök gyártására vonatkozik. A beruházás két új rekordhoz is hozzásegítheti idén a magyar gazdaságot. Egyrészt hazánk nagyon közel került ahhoz a korábbi tervhez, hogy az autóipar termelési értéke, miután 2021 első felében 31 százalékkal nőtt, az év végére meghaladja a 10 ezer milliárd forintot. Másrészt a magyar-német kereskedelmi forgalom is minden idők legmagasabb eredményét mutathatja majd fel, miután volumene az idei év első öt hónapjában 22 százalékkal emelkedett. Magyarország exportjának körülbelül egynegyede Németországba irányul.

Gazdasági szempontból egy cél lebeg most a kormány szeme előtt, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérje az 5,5 százalékot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ehhez pedig további beruházásokra van szükség.

Ide tartozó információ, hogy beszállító vállalatok olyan tömege települt az utóbbi években Debrecenbe, aminek következtében a város mára egyértelműen a magyar autóipar egyik fellegvára lett.

A kormány a következő két évben mintegy 100 milliárd forint fejlesztési forrást fordít arra, hogy olyan infrastruktúrát teremtsenek Debrecenben, amely megfelelő alapot tud adni a további beruházásokhoz is.


PRINT LAPOK