Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
A WHO a koronavírus oltóanyag felhalmozása ellen emelt szót
2020. August 19.
"Senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban" - szögezte le a WHO főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján, amikor felszólalt a koronavírus elleni oltóanyag jövőbeni felhalmozása ellen.

Az ilyen versengés a járványhelyzet romlásához vezet jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Bruce Aylward, a WHO főigazgató-helyettese szintén a "vakcinanacionalizmustól" óvott, és arra szólította fel az oltóanyag kutatásán dolgozó országokat, hozzák nyilvánosságra az eddig elért eredményeket.

A világszervezet felszólította a gyógyszergyártó vállalatokat, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos kutatásokban tartsák be a megfelelő szabályokat. Leszögezték, szorosan együttműködnek Oroszországgal, ahonnan augusztusban jelentették be a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első vakcina hivatalos bejegyzését és mint megírtuk, meg is kezdték a gyártását.

Michael Ryan, a világszervezet veszélyhelyzeti igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a világ nagyon messze van a globális nyájimmunitástól, leszögezve azt is, hogy hiba lenne ebben reménykedni.

"Nem ez a megoldás, és nem erre kell most összpontosítani" – jelentette ki.

A nyájimmunitáshoz, vagyis a fertőzéslánc megállításához egy adott közösség legalább 70 százalékának rendelkeznie kell az immunitáshoz szükséges antitestekkel, noha néhány tudós szerint már az 50 százalék is elegendő lehet. A legfrissebb kutatások ezt az arányt a koronavírus esetében 10-20 százalékra becsülik.

Aylward ezzel kapcsolatban aláhúzta, hogy a vírus okozta Covid-19 betegség elleni védőoltást a bolygó lakosságának sokkal több mint 50 százalékának kell megkapnia. Hozzátette, nem akarnak belesétálni abba a csapdába, hogy hisznek a kisebb mértékű nyájimmunitás adta védelemben.

 

A világszervezet munkatársai a sajtókonferencián aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a járvány terjesztői elsősorban húszas, harmincas és negyvenes éveikben járó, tünetmentes emberek, akik a tünetek híján nem tudják magukról, hogy terjesztők. A WHO augusztusban már figyelmeztetett a fertőzésszám megugrására a fiatalok körében, kiemelve, hogy ez kockázatot jelent a vírussal szembeni veszélyeztetett csoportok számára is, elsősorban a sűrűn lakott helyeken, illetve ott, ahol az egészségügyi rendszer nem elég felkészült.

Kaszai Takesi, a WHO nyugat-csendes-óceáni térségének regionális vezetője úgy vélte, a vírus változik, és a régióban új szakaszba lépett.

Az esetszámok növekedése miatt az elmúlt hetekben több ország ismét korlátozásokat vezetett be a járvány lassításának érdekében.

(MTI)

 

PRINT LAPOK