Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Albánia is fontos nekünk
2021. February 18.
Új konzuli képviseletet avatott Szijjártó Péter az albániai Durresben, ezzel tovább erősödhetnek a kétoldalú kapcsolataink. Tavaly százmillió euró fölött volt a kereskedelmi forgalmunk, ami növelhető.

A Wizzair és az OTP után egy újabb magyar vállalat, a Gémtech hajt végre jelentős beruházást Albániában: 4,6 milliárd forint értékben egy tíz megawatt kapacitású napelemparkot épít. Ezáltal megnő az ország belső villamosenergia-kapacitása, és csökken az importfüggősége az energiafogyasztás területén. A magyar cég a beruházáshoz 2,5 milliárd forint magyar állami támogatásban részesül. További magyar vállalatok is készítenek elő – vízipari és informatikai – beruházásokat Albániában.

A magyar külpolitika egyik fókusza a Nyugat-Balkán, hazánknak nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke is, hogy minél jobban menjenek a dolgok ebben a térségben, ezért támogatjuk Albánia európai uniós integrációs törekvéseit, valamint támogatjuk a magyar vállalatok minél nagyobb szerepvállalását és jelenlétét az albán piacon – jelentette ki külgazdasági és külügyminiszterünk. Magyarország ezenkívül kifejezetten támogatja az Albánia tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában a 2022-23-as időszakban.

Olta Xhacka albán EU-ügyi és külügyminiszter köszönetet mondott Szijjártó Péternek azért, hogy Magyarország tavaly 260 ezer euró értékben segítséget nyújtott Albániának a 2019. novemberi földrengés okozta károk helyreállításához, ezenkívül azért azokért az egészségügyi felszerelésekért, amelyet a járvány elleni védekezéshez kapott.

Magyarország és Albánia oktatási megállapodást írt alá, amelynek keretében a magyar állam a 2021-2024 közötti időszakra évente húsz albán diáknak ösztöndíjat ad magyarországi felsőoktatási intézményekben való tanuláshoz.

Albánia a krízis alatt is importra szorul, megnövekedett a kereslet az élelmiszeripari, a gyógyszeripari, továbbá a mezőgazdasági termékek és alapanyagok iránt. Kiváló minőségű magyar termékekkel az élelmiszeripariban és a mezőgazdaságban lenne esélyük a magyar vállalatoknak. Két olyan szektorról van szó, melyben elsősorban a minőség, külső megjelenés, és az ár dominál. Gabonára (kukorica, búza) szintén van érdeklődés. Az online B2B-k szervezésére nyitott ágazat az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az építőipar.

PRINT LAPOK