Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Aljas terrortámadás Bécsben
2020. November 04.
Aljas, barbár, gyáva, brutális – csupán néhány jelző a hétfő éjjeli bécsi terrorista támadássorozatról. Hat helyszín, öt halott, közel kéttucatnyi sebesült - a gyilkos merénylet első mérlege megdöbbentő.

Az osztrák kormány a szabadság és a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Félárbócra eresztették a zászlókat az osztrák kancellári és az elnöki hivatal, továbbá az összes minisztérium és középület előtt. Kedd délben egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra, szerdán az iskolai oktatás is megemlékezéssel kezdődik.

Bécs belvárosi éttermeinek és kávézóinak teraszait emberek sokasága töltötte meg az egy hónapos lezárás előtti utolsó estén, amikor nyolc körül hat helyszínen támadtak a civil lakosságra, négy ártatlan halottról és tizenöt súlyos sérültről szólnak az első hírek. Egy gépkarabéllyal, pisztollyal és machetevel felfegyverkezett feltételezett elkövetőt lelőttek a rendőrök.

Az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított merénylő négy embert, köztük egy német nőt ölt meg, huszonkettőt pedig megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében. A 20 éves férfi albán gyökerekkel rendelkezett, szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

Az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű hírügynökség által megjelentetett keddi közleményben. Fejzuali feltehetően kapcsolatban állt a terrorszervezettel.

A támadással kapcsolatban 14 embert vettek őrizetbe az osztrák hatóságok. Harmincöt nyomozó foglalkozik a több mint 20 ezer videofelvétel elemzésével, melyeket a rendőrség bizonyítékgyűjtő oldalára töltöttek fel. 

„Ausztria a béke szigete volt, ahol a terrort csak a tévé képernyőről ismertük. De az igazság az, hogy egy biztonságos országban élünk, ami most már nem teljesen biztonságos. Biztosan iszlamista támadás volt, ami az alapértékeinkkel, az életmódunkkal, a köztársasággal szembeni gyűlöleten alapult. A tegnapi este úgy fog bevonulni a történelembe, hogy a polgáraink egy brutális támadás áldozataivá váltak és ez a támadás mindnyájunk ellen irányult” – fogalmazott Sebastian Kurz osztrák kancellár a támadás másnapján.

Az Európai Unió vezetői, francia, norvég, görög és amerikai vezető politikusok is elítélték a támadást és együttérzésükről biztosították a bécsieket, így tett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

 

PRINT LAPOK