Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Államháztartási hiány Németországban
2021. April 21.
Rég nem látott államháztartási hiány, visszaesett feldolgozóipar beruházási hajlandóság, növekvő gyáripari megrendelések, borúlátó autóipari vezetők, a turizmus félelmei – íme hírcsokrunk a német gazdaságról.

Hét év óta először hiánnyal zárta a tavalyi esztendőt Németország államháztartása, mégpedig a koronavírus-járvány következményeként. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis által kiadott előzetes adatok szerint az államháztartási bevételek 3,5 százalékkal, 1489,4 milliárd euróra csökkentek, a kiadások viszont 12,1 százalékkal, 1678,6 milliárd euróra emelkedtek.

A német ipari és kereskedelmi kamarák több mint kétezer feldolgozóipari vállalatot kérdeztek meg az év elején. A reprezentatív felmérésbe bevont cégek között tovább csökkent, s már 43%-ra esett vissza a külföldön beruházást tervező vállalatok aránya. A 2009. évi 40%-os mélypontot követően 2011-ben volt utoljára ilyen alacsony a beruházási hajlandóság, majd hat év többé-kevésbé folyamatos emelkedés után 2017-ben elérte a 49%-ot. Ezt követően újra, évről évre mérséklődött.

Az januári 0,8 százalékos növekedést meghaladó mértékben, 1,2%-kal nőttek a gyáripari megrendelések februárban folyamán Németországban, ez az adat megegyezik az elemzői várakozásokkal. Az előző év azonos időszakához képest 5,6%-kal volt több megrendelés februárban, ami alighanem a tavalyi alacsony bázisnak köszönhető, amikor már éreztette a hatását a koronavírus úgy Ázsiában, mint Európában.

A német autóipar termelése jelentős gyorsulást mutatott márciusban az Ifo intézet friss felmérése szerint, de az autóipari vezetők a jövőt illetően már kevésbé optimisták. Az intézet felmérése szerint az autóipar aktuális helyzetének indexe 7,9 pontra nőtt a februári -0,4 pontról: ahogy az autógyártók rendelései megugrottak és a termelés is nőtt.

A téli szezonban 92 százalékot esett a német turizmus forgalma, az elmúlt időszakban viszont valamelyest emelkedett a belföldi és külföldi szálláshelyekre érkező foglalások száma. Ennek ellenére az utazási irodák egyelőre még nem lélegezhetnek fel. Az átoltottság növekedésének lassúsága veszélybe sodorja a nyári szezont, ezzel pedig a turizmusból élők egzisztenciáját is. A Travel Data and Analytics számításai szerint az év elején 76 százalékkal kevesebb nyári foglalást kötöttek a németek, mint az előző évek hasonló időszakában, pedig január és február hagyományosan kulcsfontosságú a nyári foglalások szempontjából.

PRINT LAPOK