Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Állami százmilliók a Kiswire-nek
2020. December 11.
A Kiswire 560 millió forint beruházással növeli a gumiabroncsok megerősítését szolgáló acélszálak gyártási kapacitását, amelyhez a magyar kormány 238 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A dél-koreai cég beruházása a legmagasabb technológiai színvonalat hozza Magyarországra, amely komoly kutatás-fejlesztési eredményekre épül, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdasági dimenzióváltás gyorsabban megtörténjen – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kiswire Szentgotthárd Kft. támogatási szerződésének átadási ünnepségén.

Az 560 millió forintos szentgotthárdiberuházáshoz a magyar kormány 238 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, ezáltal a cég 190 munkahelyet véd meg a miniszter szerint. A kapacitásnöveléssel a Kiswire tovább erősíti piaci pozícióját.

Támis János, a Kiswire Szentgotthárd Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a cég 2014-től része a dél-koreai Kiswire csoportnak, s az elmúlt években jelentős technológiai fejlesztést hajtottak végre több mint 14 millió euró értékben. A hazai gumiabrocsgyártás gyorsütemű fejlődéséhez a Kiswire Szentgotthárd Kft. az Apollo, a Bridgestone, a Hankook beszállítójaként járult hozzá. Kihasználják a minőségi mutatóik mellett azt az előnyüket is, hogy egy napon belül, rugalmasan képesek szállítani magyarországi, illetve a környező országban lévő gumiabroncsgyárakba, az említett vevőkön kívül a Continental, a Michelin és a Nokian gumiabroncsgyáraiba.

A mostani beruházás három jelentős tételből áll, és a tervek szerint 2021 júliusában fejeződik be. A galvanizáló üzemben előmelegítő egységgel bővítik a kemencét, ezzel gázfelhasználási megtakarításuk megfelel majd 130 lakóház átlagos évi gázfogyasztásának. Beszereznek 32 darab automata dróthúzó berendezést, és új SAP vállalatirányítási rendszert vezetnek be ipar 4.0 megoldásokkal. A cég 2012 óta minden évben nyereségesen működik.

Mára a koreai vállalatok a harmadik legjelentősebb beruházói közösséget alkotják hazánkban, ahol 90 koreai cég megközelítően 20 ezer magyar munkavállalónak ad munkát, a két ország közötti kereskedelmi forgalom az idén 26 százalékkal növekedett.

PRINT LAPOK