Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Amerikai milliárdok
2021. February 19.
Magyar kormányzati támogatással összesen 12 milliárd forint értékben hajt végre három beruházást hazánkban két nagy amerikai autóipari vállalat, a BorgWarner Oroszlányban, a Jabil pedig Tiszaújvárosban.

A BorgWarner 6,6 milliárd forintos, illetve 4,3 milliárd forintos fejlesztést valósít meg, a Jabil pedig több mint egymilliárd forint értékben hajt végre beruházást, ezáltal a két vállalat több mint 200 új munkahelyet hoz létre.

A BorgWarner a világon a 25. legnagyobb első körös autóipari beszállítónak számít, 26 országban 109 gyárral van jelen, közel 30 ezer embert foglalkoztatva. Oroszlányban a benzinmotorokhoz gyártott turbó feltöltők gyártási kapacitását növeli meg, emellett új termékeket is elkezd gyártani. A BorgWarner Oroszlány Kft. húsz éve kezdte meg a tevékenységét hazánkban. A pandémia ellenére megtartották dolgozóikat, sőt növelték a létszámot, amelynek bővítését a továbbiakban is tervezik.

A Jabil a világ első számú elektronikai vállalatainak a beszállítója, 31 országban, száz helyszínen, 260 ezer embernek ad munkát, most az elektromos autóipar előre törésére következményeként  az elektromos autók motorjaiban az akkumulátor cellák töltési funkciójához szükséges eszközöket, és a vezérléshez szükséges eszközöket gyárt majd. Európában, ezen belül a borsodi régióban a tiszaújvárosi gyártókapacitásuk a legjelentősebb és legösszetettebb, több mint 4000 embernek adnak munkát Magyarországon. A támogatással megvalósuló beruházás nagymértékben hozzájárul munkaerő megtartásához és további fejlesztésekhez.

A fejlesztésekhez a magyar kormány 4,4 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosít, a beruházások a versenyképesség-növelő támogatási programban valósulhatnak meg. Ez az Európai Bizottság azon döntésen alapszik, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy saját költségvetésük terhére támogatást nyújtsanak a vállalkozásoknak a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására. A nagyvállalati kompenzációs program keretében vissza nem térítendő készpénztámogatást igényelhetnek azon vállalkozások, amelyek vállalják, hogy beruházásaikkal a magyar gazdaság újraindításában részt vállalnak.

PRINT LAPOK