Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Az EU, az orosz és a kínai
2021. March 10.
Jó hír az utazni vágyóknak, hogy az Európai Unió elfogadná a kínai és az orosz oltóanyagot a közös védettségi igazolásban az Európai Bizottság javaslata szerint, amelyet a Bloomberg hírügynökség szerzett meg.

Az euronews. híreit szemlézve bukkantunk a témára: az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be javaslatát az úgynevezett védettségi igazolásról. A dokumentumot a déli tagállamok kérésére vezethetik be és a koronavírus elleni oltás meglétét, illetve más jellegű védettséget igazolhat. A cél az utazások megkönnyítése a nyári turistaszezonra.

A Bloomberg hírügynökség munkatársa belepillanthatott a bizottsági javaslatba. Eszerint a dokumentum háromféle igazolást adhat:
- az oltás meglétét, illetve azt, hogy milyen oltóanyagot kapott az illető,
- azt, hogy az illető negatív koronavírus tesztet mutatott fel,
- vagy pedig azt, hogy már átesett a betegségen, ezáltal természetes védettséget szerzett.

A minket, magyarokat leginkább érdeklő rész az lehet, hogy a védettséget igazoló uniós dokumentumot azok is megkaphatják, akiket az unióban eddig még nem engedélyezett kínai Sinopharm, vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapták. Jelenleg Magyarországon használnak uniós engedély nélkül kínai és orosz oltóanyagot, de már Szlovákiába is érkezett egy szállítmány a Szputnyik V vakcinából.

A hírügynökség forrása úgy fogalmazott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélye mellett a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál. A tervekről még annyit tudni, hogy az igazoláson szerepelni fog az illető neve, a személyi igazolványának, vagy útlevelének a száma, a születési ideje, illetve az, hogy milyen oltóanyagot és hány dózist kapott.

A javaslatot a jövő héten mutatják majd be hivatalosan Brüsszelben. A hírügynökség által megszellőztetett információ nem azt jelenti, hogy valóban ez a változat kerül majd a törvényhozás elé, és a Bloomberg forrása is azt mondta, változhat még a szöveg.

A Bloomberg cikke megjegyzi, hogy ennek a javaslatnak valószínűleg sok bírálója lesz, hiszen több tagállam szerint is geopolitikai célokra használja Oroszország és Kína a vakcinaszállítások ügyét.

Hamarosan kiderül, milyen érvek és érdekek összessége érvényesül majd a védettségi igazolásban.

 

 

PRINT LAPOK