Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Az osztrák kancellár drámai felhívása
2020. September 18.
Mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél. Különösen drámai a helyzet Bécsben. A koronavírus-fertőzések meredek emelkedése miatt Ausztriában szeptember 21-től újabb szigorításokat vezetnek be.

Sebastian Kurz kancellár hirtelen összehívott sajtótájékoztatóján bejelentette;"csökkenteni kell a társadalmi érintkezéseket. Ezért 10 főben korlátozzák a zárt térben tartott értekezleteket, ünnepségeket, magánrendezvényeket. Tehát minden beltéri eseményen legfeljebb 10 ember tartózkodhat egy helyiségben. Kültéri rendezvények estében 100 fő a létszámhatár". A létszámkorlátozás alól egyedül a temetési szertartások mentesülnek, de az esküvők nem. A hatóságok ugyanakkor nem fogják magánlakások rendezvényeit nyomon követni, nem sértenek alapjogokat. Bíznak a lakosság felelősségteljes magatartásában.

Nem csak az egészségügyi következmények csillapítása, hanem a gazdaság és a munkaerőpiac megvédése is cél, hogy megelőzzenek egy második lezárást – tette hozzá tájékoztatójához a kancellár.

A jelenlegi korlátozó intézkedések előzményeként Sebastian Kurz szeptember 13-án, vasárnap a következő drámai felhívást intézte Ausztria polgáraihoz:

Megkezdődött a járvány második hulláma Ausztriában, az új fertőzöttek száma napról napra emelkedik, szombaton már 850 volt, és hamarosan eléri a napi ezret. „Különösen drámai a helyzet Bécsben”, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek.

A kancellár ezért azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy „minden intézkedést tartsanak be, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek a szájat és az orrot eltakaró maszkot, és mindenütt tartsák meg egymástól a szükséges távolságot”.

A kancellár ugyanakkor kijelentette azt is, hogy bízik benne, a jövő nyárra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba, „de addig mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél”. Mindenkit arra kért, hogy legyen ugyanolyan fegyelmezett, mint tavasszal volt, hogy „együtt leküzdjük” a következő hónapokban várható nehézségeket.

PRINT LAPOK