Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Bértámogatás román módra
2020. November 21.
A román parlament is bértámogatási intézkedést fogadott el, miközben 2020 első háromnegyed évében 5,1 százalékkal csökkent a GDP. Az inflációs előrejelzés csökkenő, a távmunkások száma növekvő pályán.

Jóváhagyta az alsóház a román típusú „kurzarbeit” bevezetését. Ez az intézkedés egyrészt a munkahelyek megtartását, másrészt a dolgozók fizetésének legalább részbeni biztosítását teszi lehetővé bizonyos keretek között. A támogatás a munkabér felének a háromnegyedére igényelhető a veszélyhelyzet idején, valamint a rákövetkező három hónapban. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató, ha a járvány és a válság miatti gazdasági helyzet indokolja, legfeljebb 50 százalékkal csökkentheti dolgozói munkaidejét, ezzel arányosan pedig a fizetésüket. A bértámogatás a kieső bér 75 százalékát fedezi, ami azt jelenti, hogy egy normál munkaideje felében dolgozó munkás a támogatással korábbi bérének 87,5 százalékát kapja készhez a veszélyhelyzetben, valamint utána egy negyed évig.

5,1 százalékkal csökkent az idei év első kilenc hónapjában a román bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 4,6 százalék volt. Az első negyedévben még 2,4 százalékos növekedést mértek 2019 azonos időszakához mérten, a második negyedévben viszont a GDP már 10,3 százalékkal esett vissza éves összevetésben.

Ami a román kormányt illeti, a testület a gazdaság teljesítményének 4,2 százalékos csökkenésére számít éves szinten, s ez visszaesést jelent a korábban jelzett 3,8 százalékhoz képest. A kormány hamarosan elfogadja az idei harmadik költségvetés-kiigazítást, e szerint az államháztartási hiány az év végén eléri a román bruttó hazai termék 9,1 százalékát, ami szintén magasabb, mint a korábban remélt 8,6 százalék. 2021-re 7 százalékos GDP-arányos deficitet terveznek. Az idei deficitnövekedést nagyrészt a vállalatok tavasztól felgyűlt adósságainak az átütemezése okozza. A költségvetés-kiigazítás során nőnek az egészségügyre, a szociális ellátásra, az oktatásra és a beruházásokra fordított kiadások.

Lefelé módosította az inflációs előrejelzését november 13-án a Román Nemzeti Bank, így az év végére 2,1 százalékos fogyasztói árindexszel számol, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb a korábban közölthöz képest. A mostani döntés azzal függ össze, hogy szeptemberben és októberben folytatódott az éves inflációs ráta csökkenése, a múlt hónapban ez a szám 2,2 százalék volt. A jegybank számításai szerint 2021 első negyedévének végére 2 százalékra mérséklődik az infláció, majd a jövő év végére 2,5 százalékra nő, ami megegyezik az augusztusban közölt prognózissal.

Pénzügypolitikai hír, hogy a román alapkamat változatlanul 1,5 százalék marad a  jegybank igazgatótanácsa döntése értelmében, s ez történelmi mélypont.

Jelentősen csökkent Romániában január és szeptember között a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, ugyanis mindössze 1,940 milliárd eurót tett ki. Ez 56,6 százalékos csökkenést jelent a tavalyi 4,471 milliárd euróhoz viszonyítva.

Jól teljesít viszont a román építőipari termelés, amelynek volumene 17,6 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az év első háromnegyedében tavalyi hasonló időszakhoz. A szezonális és naptárhatással kiegészítve a bővülés 19,3 százalék volt. A növekedés főleg a felújításoknak köszönhető, amelyek mennyisége 56,5 százalékkal nőtt, a karbantartási és javítási munkáké 39,8 százalékkal. Az új építéseknél 6,4 százalékos növekedést regisztráltak. Az épülettípust tekintve az ipari létesítményeknél a bővülés 19,5 százalékos volt, a lakóépületek esetében 18,4 százalék, a nem lakóépületeké 14,2 százalékkal.

Egy év alatt negyvenszeresére nőtt a távmunkát végző dolgozók aránya Romániában, ennek köszönhetően az uniós lista utolsó helyéről a 15. helyre ugrott az ország. Júliusban a romániai munkavállalók 24 százaléka végzett távmunkát, holott a koronavírus járvány kitörése előtt csak minimális volt a legalább időszakosan otthon dolgozók száma. 2010-ben az alkalmazottaknak mindössze 0,1 százaléka dolgozott otthonról, 2019-ben is alig 0,6 százalékuk.

PRINT LAPOK