Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Beteg magyar demokrácia
2020. October 05.
A magyarországi médiákban alig jelenik meg a kormányzatot illető kritika, úgyhogy a magyarok nagy része nincs abban a helyzetben, hogy szabad véleményt formálhasson – nyilatkozta az Európai Bizottság alelnöke.

Věra Jourová a Der Spiegelnek adott szeptember végi interjújában egy szóviccel élve úgy fogalmazott: hazánkban nem „illiberal” (illiberális) – mint Orbán Viktor miniszterelnök emlegetni szokta –, hanem „ill liberal”, azaz beteg demokrácia épül.  

Ez a két kijelentés volt az, amely kormányzati körökben „kioldotta a biztosítékot”, mondván, hogy Jourová nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormányt támadta meg, hanem a magyar embereket is megsértette, amiért Magyarország megszakít vele minden kapcsolatot és lemondását követeli.

Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének írt levelében így fogalmazott:

Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre… Věra Jourová bizottsági alelnök Magyarországot nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak”. E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Věra Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat.

Nem bánta meg, hogy a múlt héten beteg demokráciának nevezte Orbán Viktor rendszerét, nyilatkozta az Euronews brüsszeli riporterének Věra Jourová, aki szerint egyenlő kampányolási esélyek, szólásszabadság és jól működő média kell ahhoz, hogy szabad és tisztességes választásokat tartsanak majd Magyarországon.

Jourová egyebek között azt felelte Zsíros Sándor megbánást firtató kérdésére:

Nem, nem bántam meg. Amit mondtam, megmondtam. Talán több százszor is elmondtam már, hogy súlyos aggályaink vannak a magyarországi állapotokat illetően. Akkor más szavakat használtam, de ugyanarról a súlyos aggodalomról beszéltem. Talán félre is értették a szavaimat, mert amennyire emlékszem, a fő üzenetem abban az interjúban az volt, hogy a polgároké, a magyar embereké kell, hogy legyen az utolsó szó. Nagyon is tiszteletben tartom a magyarokat és a választásukat. Elismerem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megnyerte a választásokat. Csak annyit mondtam, hogy az összes tagállamban, így Magyarországon is meg kell vizsgálni azt, hogy meglegyenek a szabad és tisztességes választás feltételei.

Věra Jourová szólt arról is, hogy egyenlő feltételekre és átláthatóságra van szükség például a kampány finanszírozásában. Szólásszabadságra és jól működő médiára is szükség van, továbbá jól kell működnie az igazságügyi felügyeletnek is, hiszen előfordulhat bármelyik országban, hogy megkérdőjelezik a választási eredményt. Ha ezek a feltételek megvannak – szögezte le – akkor szabad és tisztességes választásról beszélünk."

Az alelnök asszony riporteri kérdésre azt felelte: nem a pénzek megvonása az egyetlen módszer, hogy meggyőzzék a tagállamokat az értékek védelméről, több intézkedést és lépést is fel kell sorakoztatni. Ugyanakkor úgy véli, hogy ez nagyon súlyos figyelmeztetés lehet azon tagállamok számára, amelyek folytatják a jogállamiság megsértését.

„Be kell vallanunk magunknak – fogalmazott az alelnök asszony –, hogy a múltban naivak voltunk. Azt hittük, a jogállamisági elvek mindörökké ott lesznek és ez gond nélkül működik majd. Azt hittük, hogy az alapvető jogokat mindig mindenhol tiszteletben tartják, hogy a kisebbségeket mindenhol védeni fogják. Világos, hogy növelni kell a nyomást ezeken a tagállamokon azért, hogy tudatában legyenek a klub szabályaival.”

Ezzel szemben Orbán Viktor úgy vélekedett Brüsszelben tett nyilatkozatában, hogy a demokráciát nem az uniós támogatások felfüggesztésével kell védeni, hiszen aki a jogállamiságot nem tiszteli, annak távoznia kell az unióból. „Nem pénzügyi büntetés kell, egyszerűen el kellene köszönni tőlük, azt mondani, hogy viszlát fiúk! Hiszen ennek a közösségnek a jogállamiság az alapja. És nekünk tetszik ez a megközelítés, rendben vagyunk vele” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök, aki szerint a jogállamisági csomagot az uniós csúcsra beterjesztő holland miniszterelnök gyűlöli őt vagy Magyarországot.

Végezetül még egy hír: a karaktergyilkosság jól bevált módszerével próbálkoznak bizonyos médiák, amikor fölröppentik, hogy Jourová 2006-ban korrupció gyanújával 33 napot előzetes letartóztatásban töltött. 2008-ban felmentették a vád alól, és a cseh állam kártérítést fizetett neki, de ez mit sem számít, amikor egy olyan hangzatos szalagcímet lehet kiírni, hogy V. Jourová előzetes letartóztatásban volt!

 

 

 

PRINT LAPOK