Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Bővít a Lego Nyíregyházán
2021. July 07.
Magyar állami támogatással 53 milliárd forintból bővíti nyíregyházi üzemét a Lego, 250 új munkahelyet hozva létre Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén, így azt a kormány 5,85 milliárd forinttal támogatja.

Értéke alapján a Lego beruházása a harmadik legjelentősebb az ideiek közül, amivel a dán vállalatcsoport a második legjelentősebb üzemét építi ki Nyíregyházán. A Lego csoport alelnöke a befektetést azzal indokolta, hogy a vállalatcsoport a válság ellenére is több mint 20 százalékkal növelte a forgalmát az elmúlt esztendőben.

Jesper Hassellund Mikkelsen közöltre: a nyíregyházi gyár a 2014-es megnyitás óta lépésről lépésre fejlődött, és most eljuthatott oda, hogy a fröccsöntő kapacitása 50 százalékkal, a csomagolási kapacitása pedig 30 százalékkal nő. A mostani építkezés 2023-ban ér véget, a gyár területe ezáltal több mint 70 ezer négyzetméterrel bővül.

A világhírű dán építőjáték-gyártó magyarországi cége 2008-ban jött létre. Nyilvános adatok szerint a Lego Manufacturing Kft. forgalma 2019-ben meghaladta a 37,5 milliárd forintot, 2020-ban pedig megközelítette a 47 milliárd forintot. Mindkét évben túlnyomórészt export értékesítésből származott a bevétel. A nyereség tavalyelőtt meghaladta az egymilliárd forintot, az elmúlt évben pedig megközelítette az 1,5 milliárd forintot. 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a vezető nemzetközi cégek magyarországi befektetései azt bizonyítják, hogy belföldön minden feltétel adott a magas szintű termeléshez. Ebben a rendszerben a korszerű technológiát alkalmazó vállalatok, a magyar munkavállalók teljesítménye, a fejlett infrastruktúra, és a támogató gazdaságpolitika éppen olyan tökéletesen illeszkednek egymáshoz, mint a legókockák.

PRINT LAPOK