Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Csődhullám
2021. January 06.
„A kérdés nem az, hogy lesz-e csődhullám, hanem hogy mikor” – súlyos gazdasági következményeket, sőt, csődhullámot vár a második járványvédelmi zárlattól a berlini gazdaságkutató intézet elnöke.

Az Augsburger Allgemeine Zeitung-nak nyilatkozva Marcel Fratzscher, a berlini DIW (Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke úgy vélekedett, hogy a második zárlatnak súlyosabb következményei lesznek a vártnál. Szerinte minél tovább tart a zárlat, annál több vállalat kerül lehetőségei határára, ennek következtében mind többen lesznek kénytelenek csődöt jelenteni. Úgy fogalmazott: „A kérdés nem az, hogy lesz-e csődhullám, hanem hogy mikor”.

A csődökkel együtt jár a munkanélküliség növekedése is, pedig Fratzscher megállapítása szerint a jelenlegi német munkaerőpiaci helyzet amúgy is kedvezőtlenebb annál, mint amit a statisztikák mutatnak. Tavaly közel 600 ezer társadalombiztosítási járulékot fizető alkalmazott veszítette el az állását, ehhez adódik még mintegy 850 ezer kisegítő (mini-job) foglalkoztatott, akik sem munkanélküli segélyre, sem részmunkaidős foglalkoztatási támogatásra nem tarthatnak igényt. Mindezek mellett a mintegy két és fél millió önálló dolgozót is nagy veszteség érte a járvány következményeként.

PRINT LAPOK