Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Démoni doktorátus 73 évesen
2020. December 11.
Folklór témáért, a démonok éjszakai felvonulásának kutatásáért és bemutatásáért kapott doktori fokozatot egy 73 éves hölgy, aki 54 évesen elkezdett egyetemi irodalmi tanulmányait zárta le ezzel az oklevéllel.

Története jó példa az az egész életen át tartó tanulás lehetőségére, örömére és szépségeire. Ugyen nem csak Japánban történhet meg hasonló?

Misako Nagura, aki 54 éves korában lépett be először az Aichi Prefectural University kapuján, hogy irodalmi alapképzést szerezzen Aichi város egyetemén, a közelmúltban szerezte meg doktori címét a „Száz démon éjszakai felvonulását" ábrázoló képtekercsre összpontosító kutatásáért. Az „oni” és „yokai” néven ismert természetfeletti lények hadának felvonulása a japán folklór egyik fő témája, de a felvonulás eredete és jelentése továbbra is tudományos vita tárgyát képezi.

Nagura először az egyetemi diplomamunkájában vizsgálta a kérdést, majd a 2006-os diplomaszerzése után három évvel belépett a doktori iskolába, hogy folytassa kutatását.

„Az egyetem megtanított arra, hogy örömet leljek az egész életen át való tanulásban” – mondta, s hozzátette: „Vannak olyan részei a kutatásomnak, amelyeket még nem tettem közzé, ezért azokat is meg szeretném írni.”

Középiskolásként Misako Nagura betegsége miatt volt kénytelen feladni egyetemi álmait, ehelyett óvodában, majd egy bútorműhelyben dolgozott. Ötvenhárom éves korában, miután meghallotta, hogy felnőttek is felvételizhetnek az egyetemre, úgy döntött, hogy megpróbálja.

„Ez a hír felélesztette vágyam az egyetemi élet iránt, elfelejtettem a koromat, és élveztem, hogy fiatalokkal beszélgethetek és lehetek együtt az egyetemen” – vallott motivációjáról és érzéseiről.

Harmadéves korában egy előadásra készülve találkozott a parádézó démonok képtekercseivel. A számtalan tekercs közül leginkább az vonzotta őt, amelyről azt feltételezik, hogy Tosa Mitsunobu rajzolta a Muromachi-korban, Japán 14-16. századi történelmi korszakában. Ezt a képtekercset a nemzeti szempontból fontos kulturális javak között tartják számon.

Nagura küzdött a témával, mivel csak néhány tanulmány készült ezzel kapcsolatosan, de felfigyelt arra, hogy párhuzamok fedezhetők fel a démonok felvonulása és a hagyományos buddhista tánc és kántálás között. Dolgozatában megvitatta annak lehetőségét, hogy a felvonulást buddhista felvonulások ihlették.

Még külföldre is elutazott, hogy bemutassa megállapításait, ennek során 2016-ban pozitív visszajelzéseket kapott egy brazíliai egyetemen tartott előadás után. Tréfásan meg is jegyezte: „Köszönet Pokemonnak, mert az ő jóvoltából érdeklődtek Brazíliában a japán szörnyek iránt.”

Miután minden kreditet megszerezve 2017-ben befejezte az egyetemet, nagymamaként otthon dolgozott tovább a tanulmányán, olykor azt követően, hogy családja már aludni tért. A diplomamunkáját idén fejezte be. Nevetve mesélte, hogy unokái rácsodálkoztak, milyen témájú szakdolgozatot írt.

Rei Kufukihara, az egyetem elnöke és témavezetője méltatta a doktoráló nagymama eredményeit: „Figyelembe véve a forrásszövegek hiányát, azt kell mondanom: szinte lehetetlen feldolgozni egy témát írásos anyag hiányában, de Nagura asszonynak megvolt hozzá a szenvedélye.”

 

PRINT LAPOK