Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Drágán ihatnak az írek
2021. June 03.
Egységáras és drágább lesz az alkohol Írországban, mert az ír kormány meghozta azt a régóta halogatott döntését, amelynek értelmében az alkoholok minimális egységár mellett értékesíthetők a jövő év elejétől.

Az új törvény értelmében az alkohol minimális ára 10 cent/gramm, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legolcsóbb sör is a duplájába fog kerülni. A prémium italok esetében még jobban zsebbe kell majd nyúlni. A kis italdiszkontoknak nagy csapás ez a döntés, mert valószínűleg nem fogják tudni tartani a lépést az áremelkedéssel, így a bezárás is fenyegetheti őket.

Skóciában már érezhető a hatása a három évvel ezelőtt bevezetett, hasonló tartalmú rendeletnek, ott ennek eredményeként jelentősen redukálódott az alkoholfogyasztás. Írország pozitív példaként tekintett a skótok kezdeményezésre.

Az ír Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint 2020-ban 4,5%-os GDP növekedés várható, melyet az idén 5%-os növekedés követ. A világjárvány hatása leginkább a munkaerőpiacon érvényesült; a munkanélküliségi ráta ebben  az évben átlagosan 16,25%, jövőre pedig 8,25% körül alakul.

A közvetlen külföldi tőkebefektetések hozzájárultak a stabil gazdasági teljesítményhez a koronavírus-járvány ideje alatt  is. Az export-orientált ágazatoknak köszönhetően 2020-ban rekordszintű volt az árukivitel Írországból. Tavaly az  áruk és szolgáltatások exportjának értéke elérte a 391 milliárd eurós rekordot, ez 17 milliárd eurós növekedést jelent  2019-hez képest. Az ír Központi Statisztikai Hivatal (CSO) 2020-ra vonatkozó előzetes adatai szerint az árukivitel elérte  a 160,8 milliárd eurót, ami a valaha regisztrált legmagasabb érték és 8,3 milliárd eurós (+ 5%) növekedést jelent 2019- hez képest. 

Az ír adóhivatal legfrissebb jelentése szerint 2020-ban a tíz legnagyobb nagyvállalat járult hozzá az állam társasági adóbevételeinek 51%-ához (2019-ben ez 40% volt) és mindössze 100 vállalat adta a társasági adóból származó összes bevétel  közel 80%-át. 

Az ír villamosenergia-ellátó testület (ESB) bemutatta a terveit, amelyek szerint a Moneypoint széntüzelésű állomását átalakítja  egy új zöldenergia-csomóponttá. Az új fejlesztés magában foglal egy 1,4 gigawattos tengeren úszó szélerőműparkot,  egy szélturbina építési központot és egy zöld hidrogén ellőállító és tároló üzemet is. A számítások szerint a  szélerőműpark több mint 1,6 millió otthonnak biztosít majd villamos energiát Írországban. A Moneypoint volt már  korábban is Írország elsődleges villamosenergia-termelő állomása, csúcsidőben a teljes szükséglet 25 százalékát itt  állították elő. 

PRINT LAPOK