Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Együnk nyúlhúst!
2020. October 21.
Bár a nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék, és hazánkban az elmúlt három évben megduplázódott az elfogyasztott mennyisége, még mindig csak évi 30-40 dekagrammot tesz ki fejenként.

Pedig azt mondják, az itthon méltatlanul elfeledett és háttérbe szorult nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék, mert a fehérje tartalma a legmagasabb, míg a koleszterin és a zsírszintje a legalacsonyabb, ezért is tartják a 21. század kitűnő fehérje forrásának.

A nyúltenyésztők figyelmébe is ajánljuk, hogy jelenleg még elérhető az az 50 milliárd forintos, az állattartó telepek korszerűsítését szolgáló pályázat, amelyre nyúltelepi beruházásokat is várnak. Úgy tudni, a nyúltenyésztők között akadnak fejleszteni szándékozók, így várhatóan új és nagy nyúltelepek jöhetnek létre Magyarországon.

Az agrárminiszter úgy véli, aki teheti, érdemes megfontolnia az otthoni nyúltartást, hiszen két anya és egy bak az egész család éves húsigényét ki tudja elégíteni, tartásukhoz pedig a kerti melléktermékeket is fel lehet használni, így a nyúlhús nem csak a legegészségesebb, hanem a legolcsóbban előállítható termék is.

„Ott a helye a vidéki megújuló Magyarországon” – vélekedik Nagy István, aki szerint ha meg szeretnénk újítani a magyar gasztronómiát, akkor a nyúlnak ott a helye az asztalon.

A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Juráskó Róbert azt közölte: évente 580-600 tonna friss, csomagolt terméket értékesít az ágazat a hazai áruházláncokon keresztül, s szeretnék ezt a mennyiséget 5-10 százalékkal növelni.

Érdekesség, hogy Magyarország Európa legnagyobb nyúlhúsexportőre: a termelés 97 százalékát, mintegy 4,5 millió nyulat, több mint tízezer tonna nyúlhúst szállít elsősorban Svájcba, Németországba, a Benelux-államokba, Olaszországba, illetve a Távol-Keletre.

PRINT LAPOK