Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Elektromos Ford Romániából
2021. May 25.
A Ford 300 millió dolláros fejlesztéssel új kishaszonjárművet fog gyártani 2023-tól a craiovai üzemében. A modell kínálatában a 2024-ben bemutatkozó, tisztán elektromos hajtású változat is szerepel.

Ez lesz az első olyan sorozatgyártású, tisztán elektromos hajtású autó lesz, ami Romániában készül. 

Kényszerszabadságra küldi több mint 700 alkalmazottját a bukaresti repülőtereket üzemeltető állami vállalat, mivel a  járvány idején 75 százalékkal csökkent az utasforgalom. A társaság két repülőteret üzemeltet: a Henri Coanda (Otopeni)  nemzetközi légi kikötőt és az Aurel Vlaicut (Baneasa), amelyet csak kisebb üzleti és magángépek használnak. A légiközlekedési vállalat  a pénzügyi stabilizálás szükségességével indokolta a lépést. Tavaly ugyanis 70 százalékkal csökkent az utasforgalom a  tavalyelőtti évhez képest, az idei első negyedévben pedig 75 százalékos visszaesést jegyeztek a tavalyi év első három  hónapjához mérten. 

A román kormány május 5-i ülésén elfogadta az ország 2021-2024-es időszakra vonatkozó konvergencia programját,  amely többek között a nyugdíjrendszer, a bérezés és az állami vállalatok területén is reformokat ír elő. A programban több olyan intézkedés is szerepel, amelyet Románia Helyreállítási és  Rezilienciaépítési Terve (PNRR) is tartalmazni fog. Az állami vállalatokra vonatkozó fejezetből kiderül, hogy  elsődleges részvénykibocsátással tőzsdére viszik a Hidroelectrica részvényeinek 10%-át.

A Hidroelectrica az elmúlt évek  legsikeresebb állami vállalata, a tőzsdére lépés alaptőke-emeléssel történne. A konvergencia  program szerint a kormány középtávon ún. zöld államkötvények kibocsátását is tervezi, melynek révén Románia olyan beruházásokat tudna finanszírozni, amelyek környezetvédelmi projektek megvalósítását és a zöld átállást segítenék elő. 

Az idei év első három hónapjában Romániában 24,7 százalékkal, 2.608 millióra csökkent a vendégéjszakák száma a kereskedelmi  szálláshelyeken a tavalyi év azonos időszakához mérten. A román turisták által töltött vendégéjszakák száma 13,9  százalékkal, 2.459 millióra csökkent, a külföldi turistáké 75,5 százalékkal, 149.100-ra. A kereskedelmi  szálláshelyekre érkező vendékek száma 20 százalékkal, 1,410 millióra csökkent. 

Az uniós csatlakozás óta Romániában sokat fejlődtek a bérek, de az átlagos órabér még mindig kevesebb, mint harmada, a  dolgozói szegénység pedig majdnem duplája az európai uniós átlagnak. Románia 2007-től tagja az EU-nak, akkor  950 lej (akkori árfolyamon 280 euró, illetve 70 ezer forint) körül volt a havi nettó átlagbér Romániában, míg idén 3400  lejre (690 euró, illetve 248 ezer forint) tehető. Mindazonáltal a romániai átlagos 8 eurós (bruttó) órabér kevesebb, mint  harmada a 28 eurós európai uniós átlagnak, és az európai uniós 8 százaléknál sokkal nagyobb, csaknem 15 százalékos  Romániában a dolgozói szegénység. 

PRINT LAPOK