Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Elképesztő adat: ezer fölött az új fertőzöttek száma
2020. September 21.
Negatív rekord: egy nap alatt 1070 honfitársunknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, nyolcan meghaltak. Szigorodnak a szabályok, több helyen kötelező a maszk, bekeményít a MÁV és a Volánbusz is.

Már 17. 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, összesen 683 beteg hunyt el. Az aktív fertőzöttek száma 12.916, kórházban 404 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen. A nyilvántartott gyógyultak száma 4.391.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Az ugrásszerűen megnövekedett betegszám pedig óvatosságra kell intsen mindenkit, hiszen míg az ország nagy részében tavasszal kevesebb és izoláltabb volt a megbetegedések száma,  ezúttal sokfelé és jóval szélesebb körben terjed.

A magyar kormány hangsúlyozott célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Növekszik a szigor.

Hétfőtől kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak hétfőtől 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Újabb szigorítást vezet be a MÁV és a Volánbusz is : szeptember 21-től a megállóhelyeken is kötelező a maszkhasználat. Ezentúl nem elég sálat vagy kendőt használni, hanem orvosi, munkavédelmi vagy textilből készült maszkra lesz szüksége minden utasnak.

Azt javasolják mindannyiunknak, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

Alapvetően minden olyan élethelyzetben ajánlott a maszk viselése, ahol a 1,5 méteres távolságot nem tudjuk tartani. Különösen ajánlott a maszkviselet, ha például idős családtagunkat látogatjuk meg.

A gyakori és alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen. Itt a legfontosabb, hogy folyó, meleg vízzel és szappannal mossunk kezet, figyelve a kéz minden részére, és a szappanos bedörzsölés legalább 30 másodpercig tartson.

A köhögési, tüsszentési etikett betartása most különösen fontos. Ha köhögés vagy tüsszentés során maszkot viselünk, akkor is tegyünk a maszk elé zsebkendőt (vagy használjuk a könyökhajlatunkat), és utána a lehető legrövidebb időn belül cseréljünk maszkot és mossunk kezet.

Az otthonunkat, a közösségi tereket, az irodákat takarítsuk, fertőtlenítsük rendszeresen – javasolják a szakemberek.  Szellőztessünk gyakran és hazaérve mossunk alaposan kezet. Ha idős, krónikus beteggel vagy koronavírusfertőzöttel egy háztartásban élünk, akkor mindezekre a szabályokra fokozottan figyeljünk. Idős családtagot csak akkor látogassunk, ha egészségesek vagyunk.

Lehetőleg kerüljük a felesleges közvetlen testi kontaktusokat, hagyományos üdvözlési formákat (puszi, ölelés). Családi összejöveteleknél, esküvők, temetések szervezésénél is igyekezzünk figyelni az óvintézkedésekre. Lehetőleg most a szabadban sportoljunk és kerüljük az olyan edzéseket, ahol sokan vannak együtt zárt térben.

Az üzletekben céltudatosan vásároljunk, a  maszk takarja el az orrot és a szájat, ne fogdossuk feleslegesen a termékeket és ne nyúljunk az arcunkhoz. Ahol lehet, lehetőleg érintésmentes fizetési módot válasszunk. Hazaérkezéskor a vásárolt termékek kipakolása előtt és után mossunk kezet!

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

PRINT LAPOK