Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Fehér oroszlán kölykök Nyíregyházán
2020. August 10.
A Nyíregyházi Állatpark legújabb szenzációja egy zsiráfbébi és három fehér oroszlán kölyök.

Rendkívül különleges állatgyűjteménnyel rendelkezik a Nyíregyházi Állatpark, amely 2015-ben és 2018-ban elnyerte Európa legjobb állatkertje címet. A közelmúltban zsiráfbébi és három fehér oroszlán született ott.

Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú, 30 hektáros tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat, ahová évente közel 500.000 vendég érkezik, és igyekszik megszemlélni a közel 5000 állatot, amelyek természeteshez közeli társas kifutókban láthatók, földrészenkénti csoportosításban.

A Nyíregyházi Állatpark 70 fajmegmentési, tenyésztési programban vesz részt: többek között nagy sikerrel szaporodik ott az afrikai elefánt, a kihalás szélére sodródott bali seregély, vagy a szibériai tigris. A Föld legnagyobb erszényes állata a vörös óriáskenguru európai törzskönyvi programjának koordinátora nyíregyházi!

Nyíregyháza legújabb kis zsiráfja nyári születésű, egy hónaposan 210 cm magasságú, naponta 5 liter tehéntejet fogyaszt. Jubileumnak nevezték el, mert ő a tizedik Nyíregyházán született zsiráfborjú.

Még nagyobb kuriózum, hogy a közelmúltban ritka színváltozatú nagymacskák, fehér oroszlánok születtek. A még anyatejjel táplálkozó picik szépen cseperednek, hiszen négy hetes korukra megháromszorozták születési testtömegüket, a mérlegeléskor a két nagyobb 5.2 illetve 4.8 kilós volt, míg a legkisebbnél kereken négy kilót mutatott a mérleg.

A Nyíregyházi Állatpark fotói

A szülőpár tagjai: a 7 éves, Csehországból érkezett anyaállat, Binti és a szintén 7 éves párja, a Hollandiából érkezett Inkosi 2015 óta alkotnak egy párt a Nyíregyházi Állatparkban, mindketten odaadó gondoskodással nevelik kicsinyeiket, akiket a szerencsésebb látogatók már megtekinthetnek, hiszen a kölykök már kimerészkednek a külső kifutóba is. 

 A „fehér” színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, a Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. Az utódok csak akkor lesznek bézs színűek, ha a szülőállatok mindkét tagja világos bundájú. 

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati, azt jelenti, „a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.” Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet. 

Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma sem éri el az ötszázat, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között bemutassák és tenyésszék is ezeket a különleges színű állatokat. A Nyíregyházi Állatparkban már több ízben született fehér oroszlán, jelenleg a most született kicsikkel együtt hat egyed él ott.

PRINT LAPOK