Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Fenntarthatósági pályázat
2021. May 05.
Megjelent a fenntartható fejlődéshez hozzájáruló terméket, vagy szolgáltatást előállító hazai vállalkozások piacra jutását előmozdító pályázati program idei felhívása, több mint 200 millió forint pályázható.

Az elmúlt év során a koronavírus-járvány jelentős nehézségek elé állította a hazai vállalkozásokat, sok esetben ellehetetlenítve helyzetüket. A kihívásokra reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium újratervezte a korábbi évek vízipari fókuszú pályázati programját annak érdekében, hogy a vállalkozások minél szélesebb körének biztosíthasson vissza nem térítendő támogatást, ezzel is segítve exportképességük növelését.

A 2021. évi Fenntarthatósági Pályázati Program a korábbi támogatott tevékenységek körét kibővítve a fenntartható fejlődés teljes spektrumára koncentrál (vízgazdálkodás, energia, közlekedés, hulladékgazdálkodás, élelmiszeripar, okos városfejlesztés), és kiemelt szerepet juttat a digitális marketingtörekvéseknek.

A koronavírus-válság során levont tanulságok lehetőséget kínálnak a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére a gazdaság helyreállítása során, és arra biztathatják a vállalatokat, hogy új üzleti gyakorlatokat dolgozzanak ki. Hazánk fontos katalizátora a fenntartható fejlődési célok megvalósítását célzó, versenyképes, sokoldalúan alkalmazható és ágazatokon átívelő zöld innovációknak. Ezt kívánja ösztönözni a magyar cégek exportképességének megőrzése, illetve növelése érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett 2021. évi Fenntarthatósági Pályázati Program, amelynek segítségével reményeink szerint a hazai vállalkozások nemzetközi vetélytársaiknál felkészültebben várhatják a gazdasági újranyitást, és versenyelőnybe kerülhetnek.

A Fenntarthatósági Pályázati Program 2021. évi felhívása keretében 205 millió forint válik elérhetővé, lehetőséget nyújtva fenntarthatósággal foglalkozó hazai és nemzetközi rendezvényen történő megjelenés, valamint a fenntartható szemlélet előmozdítása, illetve fenntartható termékek és szolgáltatások népszerűsítése érdekében végzett digitális marketingtevékenység költségeinek magas támogatási arány mellett történő társfinanszírozására.

A Program segítségével lehetőség nyílik támogatás igénylésére a 2021. november 29 - december 5. között megrendezésre kerülő Planet 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón (https://planetbudapest2021.hu/) történő megjelenéshez is. A pályázat benyújtására Magyarországon bejegyzett és a fenntartható fejlődéshez hozzájáruló terméket vagy szolgáltatást előállító hazai cégek (start-upok, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok), szakmai szervezetek, felsőoktatási intézmények jogosultak.

A támogatási kérelmeket 2021. május 28-ig lehet benyújtani a pályázati felhívásban ismertetett módon, a nyertes pályázók start-up vállalkozások és felsőoktatási intézmények esetében a projekttel összefüggő költségeik legfeljebb 70%-ának, míg kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, valamint szakmai szervezetek esetében a projekttel összefüggő költségeik legfeljebb 50%-ának megfelelő összegű támogatásban részesülhetnek.

A pályázati felhívás és szabályzat, valamint a benyújtandó mellékleteket tartalmazó teljes pályázati dokumentáció elérhető az alábbi linken: https://kormany.hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/fenntarthatosagi-palyazati-program

További tájékoztatás a palyazat.vizdiplomacia@mfa.gov.hu e-mail címen kérhető. A beérkezett kérdések 5 munkanaponként rendszeresen – de legkésőbb 2021. május 25-ig – a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján közzétett, „Gyakran Ismételt Kérdések” elnevezésű dokumentumban kerülnek írásban megválaszolásra.

PRINT LAPOK