Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Gyáravató Bátonyterenyén
2021. July 14.
Átadták a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor újrahasznosító gyárát, a Bátonyterenyén megvalósult beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

A 9,3 milliárd forint összértékű fejlesztés száz új munkahelyet teremt. A volt Salgótarjáni Kohászati Üzemek egykori csarnokában két éve szűnt meg a termelés, itt működik mostantól az új gyár, melynek 85 ezer négyzetméteres területén évente 50 ezer tonna hulladékot hasznosítanak újra. Ez a SungEel Hitech Kft. második magyarországi gyára, az első Szigetszentmiklóson működik. A cég 2000-ben alakult meg Dél-Koreában, kezdetben nemesfém újrahasznosításra. 2008-ban kezdték a lítium akkumulátorok újrahasznosítását, megnyitották az első hidro-központot, majd 2014-ben kezdődött a globális terjeszkedés: újrahasznosító parkokat nyitottak Malajziában, Indiában és Magyarországon is. A cég mára vezető szerepet tölt be a piacon.

Magyarország a jövő autóiparának meghatározó szereplője az elektromos autókhoz kapcsolódó akkumulátorgyártás területén Menczer Tamás államtitkár tájékoztatása szerint. Úgy összegzett: 2016 óta 32 beruházás érkezett hazánkba az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódóan, a beruházások értéke 6,2 milliárd euró, és ezek összesen több mint tízezer munkahelyet teremtettek Magyarországon. A SungEel HiTech bátonyterenyei beruházása ezeket a számokat növeli.

Ez a fejlesztés a modern autóipar és egyúttal a környezetvédelemhez kapcsolódó ipar része – tette hozzá az államtitkár, aki a Koreai Köztársaságot Magyarország rendkívül fontos partnerének nevezte. Elmondta: míg tavaly a világkereskedelem 9 százalékkal csökkent, addig országaink kereskedelmi kapcsolataink folyamatosan növekednek. A magyar export Dél-Korea irányába 2020-ban 26 százalékkal, a Dél-Koreából érkező import pedig 28 százalékkal nőtt.

PRINT LAPOK