Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Gyorsvasút Budapest és Varsó között
2020. September 28.
Az új és legfontosabb közlekedési projekt Magyarország és Szlovákia között a Budapestet Pozsonyon keresztül Varsóval összekötő gyorsvasút – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter ezt szeptember 17-én, a komáromi híd átadása előtt közölte az újságírókkal, hozzátéve: a gyorsvasút célja, hogy öt és fél órára csökkentse a jelenlegi 11-12 órás utazási időt Budapest és Varsó között, így másfél óra alatt lehetne eljutni Pozsonyba.

Szijjártó a gyorsvasút projektről elmondta: a magyarországi szakasza Budapesttől Móron keresztül Győrig tart majd. A szlovákokkal arról tárgyalnak, hogy Győr és Dunaszerdahely között, vagy Rajkánál vigyék át a vonalat Szlovákiába, ahonnan Pozsonyon keresztül Csehország érintésével Varsóig halad majd.

A miniszter szerint a beruházás teljesen új dimenziót nyit Közép-Európa gazdasági fejlődése előtt, hiszen a térségben még nincsen gyorsvasút. A gyorsvasút külön pályát kap, amelyen óránként 350 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a személyszállító vonatok.

 

PRINT LAPOK