Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Hogy mik vannak! Jóvátétel egy kakasnak
2020. August 18.
Hetvennégyezren írták alá azt a francia petíciót, amelyben egy Marcel nevű kakasnak követelnek igazságot. Marcel a dél-franciaországi Vinzieux-ben élt, egészen addig, amíg a szomszéd ki nem tekerte a nyakát.

És hogy miért vetemedett erre a gyilkosságra a szomszéd? Egyszerűen azért, mert elege lett a kukorékolásból. Igen ám, de a kakas gazdái, egy helyi család bíróságra vitte az ügyet, jogi képviseletüket a Fondation 30 millions d'amis (Harmincmillió barát) nevű állatjogi civil szervezet látja el. A család szerint a kakast imádta két gyerekük, házuk büszkesége volt, menetrend szerinti kukorékolása pedig rendszert vitt az életükbe. Marcel megölése és a tyúkudvar megmérgezése „tönkretette azt a vidéki idillt, azt a békét, amit az állatok és maguk számára létrehoztak”.

Franciaországban egy másik kakas ügye is bekerült a hírekbe.

Maurice egy kis sziget, Oléron egyik tyúkudvarának nagyhangú uralkodója. Az ő ügyében úgy döntött a bíróság, hogy joga van kukorékolni – az állatot, illetve gazdáját a szomszéd jelentette fel, aki nyaralót vett a szomszédjában. Az ügy nyomán a francia nemzetgyűlés januárban elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely szerint a vidéki élethez hozzátartozik a kakas kukorékolása, a szamár bőgése és a trágya szaga is. Ha a szenátorok is elfogadják a jogszabályt, akkor emiatt már nem perelhetik majd be a helyi gazdákat a nyaralók, illetve a városokból kiköltöző, úgynevezett „neoparasztok”.

 

 

PRINT LAPOK