Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Home office átalány Németországban
2021. January 08.
Adókedvezményt kapnak az otthonról dolgozók, viszonylagos pesszimizmus jellemzi a német gazdaságot, tragédiáról beszél az Audi vezére, fiókokat zár be a Commerzbank – gyorshírek a német gazdaságról.

A Bundestag (a szövetségi parlament) után a Bundesrat (a törvényhozás tartományi kormányokat képviselő kamarája) is elfogadta az adózási szabályok változásairól szóló törvénycsomagot. Az egyik újdonság, hogy a munkavállalók napi 5 eurót leírhatnak az adóalapból, ha nem a munkahelyükön, hanem az otthonukból látják el feladataikat. Évente legfeljebb 120 napot, azaz maximum 600 eurót (216 ezer forint) lehet elszámolni. A home office átalánynak is nevezett kedvezmény egyelőre 2020-ra és 2021-re érvényes.

Ami a gazdasági kilátásokat illeti, a kölni IW gazdaságkutató intézet 43 szervezet megkérdezésével 2020/2021 fordulóján is elkészítette a német gazdaság aktuális helyzetéről szóló jelentését, valamint az új esztendő kilátásairól szóló előrejelzését. A válaszokból viszonylagos pesszimizmus olvasható ki az ipari és szolgáltató vállalatok összességében kedvezőtlen kiindulási helyzete mellett. Ennek oka lehet a szövetségi kormánynak a járvány megfékezését szolgáló, ám egyúttal a társadalmi és gazdasági életet egyaránt korlátozó, a gazdaság évkezdését hátrányosan érintő rendelkezéseinek fogadtatása.

Bár lassult a német feldolgozóipari megrendelések növekedési üteme novemberben az előző hónaphoz képest, mégsem vált be a szakértők várakozása a megrendelések csökkenését illetően. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis közléséből ugyanis az derült ki, hogy novemberben (ár, szezonális és naptári kiigazítással) az elemzők által várt 1,2 százalék csökkenés helyett 2,3 százalékkal nőttek a feldolgozóipari megrendelések az előző havihoz képest.

Romlott a német autógyártók és beszállítóik hangulatindexe decemberben, ez olvasható ki az Ifo gazdaságkutató felméréséből. Ezzel együtt a vállalatok a helyzet javulására számítanak az idei év első felében. A várakozási mutató a novemberi mínusz 1,6 pontról plusz 10,1 pontra emelkedett.

Nem tartja helyesnek az autóipar állami támogatását a koronavírus-válság miatt az Audi vezérigazgatója, Markus Duesmann, aki szerint bár a koronavírus-válság teljesen megfosztotta őket a nyereségüktől, ezt szinte minden vállalatuk (a gyártókat és a beszállítókat is beleértve) túl fogja élni. Tragédiának azt tekinti, hogy a vendéglátóiparban és a rendezvényszervezők esetében nagyon sok cég végleg kénytelen lesz lehúzni a rolót.

A 2300 fős létszámcsökkentés költségeinek a finanszírozásához 610 millió eurót különít el negyedik negyedéves eredménye terhére a Commerzbank, miközben több bankfiókját is bezárja. A létszámcsökkentéssel a jövőben szükségessé váló költségcsökkentések alapjait teremtik meg.

PRINT LAPOK