Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Hullámvasúton a GDP
2020. November 27.
Mini körképünkből kiderül, hogy az harmadik negyedéves GDP adatok több országban is növekedést mutatnak, ugyanakkor az előző évihez viszonyítva a csökkenés jellemzi a bruttó hazai termék számait.

Szlovákiában változatlan árakon számítva a bruttó hazai termék éves összehasonlításban 2,4%-kal csökkent 2020 harmadik negyedében. A szezonális hatások leszámítása után 2,2 %-os GDP-csökkenésről beszélhetünk az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. 2020 második negyedéhez képest ugyanakkor 11,7%-os növekedés figyelhető meg.

Az ukrán statisztikai hivatal adatai 3,5%-os GDP csökkenést mutatnak 2020 harmadik negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest.

Oroszországban az idei év harmadik negyedében 2019 azonos időszakához képest 3,6%-kal csökkent a gazdaság teljesítménye. Az orosz GDP mutató azonban az előző, a második negyedévben mért 8%-os visszaeséshez képest jelentős javulást mutatott július-szeptember viszonylatában. Elemzők a most nyilvánosságra hozott GDP mutatók alapján úgy vélik, hogy az orosz Gazdaságfejlesztési Minisztérium által korábban 2020-ra prognosztizált 3,8%-os éves GDP visszaesés a várnál kisebb lehet.

Koszovó központi bankja szerint az ország bruttó hazai terméke 2020-ban várhatóan körülbelül 7,2%-kal csökken majd, ugyanis a COVID-19 járvány terjedésének megakadályozását célzó intézkedések negatívan befolyásolták a koszovói fogyasztást és beruházásokat.

Bulgária GDP-je 5,2%-kal csökkent éves összevetésben 2020 harmadik negyedévében. Negyedéves összehasonlítás alapján Bulgária GDP-je 4,3%-kal emelkedett a 2020. július-szeptemberi időszakban, miután az év második negyedévében 10,1%-kal csökkent.

Ami a hazai helyzetet illeti, a harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően jelentősen, 11,3%-kal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. A növekedés oka egyértelmű: a koronavírus járvány tavasszal történelmi mértékű visszaesést okozott gazdaságunkban, majd a nyári újranyitás jelentős részben normalizálta a helyzetet, ennek következtében a teljesítmény visszatért a korábbi szint közelébe. Persze csak nagyjából, hiszen az egy évvel ezelőtti szinthez képest szezonálisan és munkanap-hatással igazítva még mindig 4,7%-os az elmaradás. A kiigazítatlan GDP-növekedés -4,6%, ami pozitív meglepetés az 5,2%-os visszaesést váró elemzői várakozásokhoz képest.

PRINT LAPOK