Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Idén sem lesz Oktoberfest
2021. June 05.
Törölték az idei müncheni Oktoberfest sörfesztivált a koronavírushoz fűződő aggodalmak, a túlzottan bizonytalan helyzet miatt. Ez már a második év, amikor a világjárvány miatt nem rendezik meg az eseményt.

Németország GDP-je az első negyedévben 1,7%-kal marad el az előző negyedéves szinthez képest. Ez jelentős  visszaesés, és még az elemzői várakozást is alulmúlja: a konszenzus ugyanis 1,5%-os visszaesés várt.

Előzőleg, a  negyedik negyedévben  0,3% volt a negyedéves növekedés Németországban. A szezonálisan és naptárhatással igazított adat az előző év azonos  időszakához képest 3,3%-os visszaesést mutat. 

A világgazdaság élénkülése egyre nagyobb, így a világszerte működő német érdekeltségű vállalatok  növekvő számban remélik, hogy bepótolhatják tavaly elszenvedett veszteségeiket. A német érdekeltségű kamarai szervezetek által megkérdezett több mint 4.500 tagvállalat közül átlagosan majdnem minden második a fogadóországbeli gazdasági helyzet javulására számít. Egyes vállalatok a koronavírus-járvány idején felfüggesztették beruházási és foglalkoztatási terveiket, de az idén, kihasználva a feltételek javulását, egyben hozzá is járulva azokhoz, fel kívánják gyorsítani azok megvalósítását. 

Februárban januárhoz képest 2,7%-kal nőtt a boltok  forgalma, míg márciusban a német kiskereskedelmi forgalom 7,7%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. Az elemzők is bővülésre  számítottak, de mindössze 3%-os növekedést vártak. A tavalyi év azonos időszakához képest 11%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban. 

A német gyáripari megrendelések februárban 1,4%-kal nőttek januárhoz képest. A megrendelések állományának növekedése márciusban már 3 százalékos emelkedést mutatott az előző hónaphoz viszonyítva. Az elemzők csak 1,7%-os  emelkedésre számítottak.

Az előző  év azonos időszakához mérve 27,8%-kal volt több megrendelés idén, ez a tavalyi alacsony bázisnak tudható be — a  koronavírus-járvány megjelenése miatt akkor már az óvatosság volt a jellemző. 

PRINT LAPOK