Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Így kártalanítanak az osztrákok
2020. November 24.
Állami segítséget kapnak azok az osztrák vállalkozások, amelyek a szigorú korlátozások miatt december 6-ig be kell, hogy zárják üzleteiket. Nyugati szomszédunk kormánya már dolgozik a részletszabályozáson.

A bezárni kénytelen üzletek kártalanítása, támogatása a hírek szerint a következőképpen alakulhat. A fodrászok, masszőrök és hasonló tevékenységet folytatók a vendéglátáshoz és a hotelek üzemeltetőihez hasonlóan a 2019 novemberi bevételük 80 százalékát kapják meg az államtól arra az időre, amíg nem nyithatnak ki, a kiskereskedelmi cégek pedig 20-60 százalék közötti támogatást kaphatnak. Ennek mértéke attól függ, mennyire romlandó és lejáró szavatosságú árut értékesítenek.

A kártalanítások mellett egy érdekes, részben osztrák vonatkozású hír: a Nyugat-Magyarországon élők szenvedik meg a legjobban a(z osztrák) bezárkózást. Az Intrum és a GKI Regionális Fizetőképességi Indexe szerint ugyanis Nyugat-Dunántúlon romlott leginkább a háztartások pénzügyi helyzete, s ezen érdemben a gazdaság nyári újranyitása sem segített. Az itt élők fizetőképességét rontotta az országok bezárkózása is, hiszen az Ausztriába átjáró munkavállalók és az osztrák fogyasztókat kiszolgáló magyarországi cégek jövedelme jelentősen csökkent a járványügyi óvintézkedések miatt.

PRINT LAPOK