Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Igyunk és vezessünk? Társadalmi vita a zéró toleranciáról?
2020. October 08.
Igyunk és vezessünk? Egy borászati rendezvényen Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazításáról.

Az agrárminiszter a gépjárművezetéssel kapcsolatos jelenlegi alkoholfogyasztási szabályokra utalva említette meg, hogy szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a zéró tolerancia esetleges fellazításáról.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy kormányzati szándék a jelenlegi szabályozás, enyhítése. Ha nem az lenne, akkor ugyanis vitát sem indítana róla. Közeleg az ihat és mégis vezethet korszak? A következő lépés a drogszabályok enyhítése lesz? Hadd menjen az utakra még több ámokfutó…

Megmondom őszintén – bár nem vagyok antialkoholista –, hogy jómagam a zéró tolerancia feltétlen híve vagyok a vezet és/vagy iszik témakörében. Még akkor is, ha kétségtelen, egy pohár sör vagy bor átlagos esetben nem teszi tompává a fejet, a reflexeket. Átlagos esetben.

A járművezetés azonban önmagában is veszélyes üzem, és tragikus esetek sora bizonyítja, hogy sofőrtársaink akkor is hibáznak - szándékosan vagy figyelmetlenségből -, amikor egy korty alkoholt sem fogyasztottak. És nyilvánvalóan előfordult, hogy valaki egy-két (olykor több) pohár szeszes itallal gyomrában-fejében balesetmentesen ért célba. Ugyanakkor mégis azt mondom, a tiszta fej és időbeni helyzetfelismerés fontos ahhoz, hogy megfeleljünk a járművezetéshez szükséges kívánalmaknak, ehhez pedig hozzátartozik az alkoholfogyasztás mellőzése is. Mert a statisztikák szomorú ténye, hogy gyakorta a vétlen utazó válik (halálos) áldozattá.

Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás, Magyarországon ez az arány jóval alacsonyabb, azonban nálunk is még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet.

Nem tudom, a sör- vagy pálinkafőzők, a borászok, vagy csupán politikusok ösztönzésére vetődött fel a lazítás ötlete, de egyértelműen károsnak tartom. Talán ez az elképzelés is része lenne például a borfogyasztást, a borértékesítést népszerűsítő kampánynak? Finoman szólva is ostoba ötlet. Igazából számomra az is érdektelen, hogy vannak országok, ahol a szabályok toleránsabbak e témakörben, mint nálunk.

Igyunk és vezessünk? Igyunk vagy vezessünk? Az alkoholos nedűket illetően jómagam az utóbbi, azaz a záró tolerancia híve vagyok. És Ön?

 

Szerző: Kováts Dénes 

PRINT LAPOK