Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Irány Közép-Ázsia!
2021. April 18.
Közép-Ázsiában tett körutat üzletemberek társaságában SzijjártóPéter külgazdasági és külügyminiszter. Hírösszefoglalónk második részében a kazah, kirgiz és üzbég piaci lehetőségek is szóba kerülnek.

Kazahsztán
A kazah-magyar együttműködés jellemzője külügyminiszterünk szerint, hogy nem akarnak foglalkozni egymás kioktatásával és nem szólnak bele egymás belügyeibe. Ehelyett a gazdasági és vállalati együttműködéshez szükséges intézkedéseket helyezik fókuszba, és ebből mindkét ország gazdasága sokat profitált az elmúlt időszakban. A világjárvány idején hazánk 58 százalékkal tudta növelni exportjának értékét Kazahsztánba, amely így meghaladta a 165 millió dollárt. Ez a növekedés alapvetően abból fakadt, hogy a magyar gyógyszeripari export a duplájára, az élőállat kivitel pedig a háromszorosára nőtt. A Richter már 98 gyógyszert forgalmaz, több mint száz alkalmazottal minden kazah régióban jelen van, a 18. helyen áll a piaci részesedésben. A Heller-Forgó-féle hűtőberendezés szabadalmát birtokló magyar cég, az Enexio négymillió dolláros program keretében épít erőművi hűtőrendszert Kazahsztánban. Folyamatos a magyar szarvasmarha-kiszállítás, s megindult a kazahoknál a magyar kukoricavetőmag-előállítás is. Ezenkívül előkészítés alatt áll egy üzlet a nur-szultani kórházakba szállítandó ágyakról, emellett a kazah értéktőzsde fejlesztésében is komoly magyar pénzügyi szakmai részvétel volt az elmúlt években. Az Eximbank 170 millió dolláros hitelkeretet nyitott Kazahsztánban annak érdekében, hogy vállalataink együttműködését még aktívabbá lehessen tenni, s a bank képviseletet nyitott Nur-Szultanban.  Magyarország csatlakozni szeretne az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz, hogy újabb pénzforrásokat tudjon elnyerni magyar cégek számára az eurázsiai piacokon való még sikeresebb szerepléshez.

A Wizzair júniusban újraindítja járatait Budapest és Nur-Szultan között, de tervezi egy olyan járat beindítását is Budapest és Peking között, amely útközben leszállna Nur-Szultanban.

A kazah diákok számára a magyar felsőoktatásban felajánlott 250 helyre az idén már 1484 hallgató pályázott. A legjelentősebb kazah egyetemen, a nur-szultani Eurázsiai Egyetemen megnyitották a magyar lektorátust, szeptembertől elindul ott a magyar nyelv oktatása.

 

Kirgizisztán
Ötmilliárd forintos indulótőkével magyar-kirgiz fejlesztési alapot hoznak létre azzal a céllal, hogy magyar cégek részt vehessenek Kirgizisztán infrastrukturális, pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi modernizálásában. Az alap hitelt, tőkeági finanszírozást és más pénzügyi eszközöket tud majd biztosítani magyar vállalatok ottani beruházásaihoz. A Richter Gedeon 24 éve van jelen a kirgiz piacon, most a hetedik legnagyobb részesedéssel bír ott, tavaly másfél millió doboz gyógyszert adott el. Intenzív tárgyalások folynak a közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről a két ország között, a Wizzair előkészíti a Biskek-Budapest és a Biskek-Abu-Dzabi közötti járatainak létrehozását.

Két kirgiz egyetemmel született megállapodás a magyar nyelv oktatásának megindításáról, s egy magyar kulturális központ létrehozásáról Biskekben. A magyar kormány által kirgiz diákoknak felajánlott 150 magyarországi felsőoktatási ösztöndíjas helyre az idén már 483 diák jelentkezett.

Külügyminiszterünk a közép-ázsiai ország hadseregének mobilkórháza számára víztisztító berendezést adott át, amely világszerte elismert magyar technológián alapul. Kirgizisztáni látogatásán Szijjártó Péter a fejlesztési alapon kívül megállapodást írt alá a nemzetközi közúti szállításról és árufuvarozásról, a mérésügyi együttműködésről és a külügyminisztériumok közötti együttműködésről a 2022-23-as évekre vonatkozóan. 

 

Üzbegisztán
A magyar-üzbég kapcsolatok fejlesztésébe fektetett munka bőségesen megtérült, hiszen egyetlen esztendő alatt 38 százalékkal nőtt Magyarország és Üzbegisztán kereskedelmi forgalma, amely így meghaladta a 115 millió dollárt, korábban erre nem volt példa. Szijjártó Péter ezt a 27 magyar és 58 üzbég céget tömörítő magyar-üzbég üzleti tanács alakuló ülése előtt jelentette be. Beszámolt az előkészítés alatt álló legnagyobb közös fejlesztésről, amely a nukleáris energiával kapcsolatos: Üzbegisztánban atomerőművet építenek, és a magyar szabadalomként bejegyzett Heller-Forgó-rendszert akarják az új erőmű hűtési rendszerének kidolgozására használni. Egy jóval 200 millió euró fölötti magyar beruházástechnológia-export valósulhatna meg. Ha sikerül az atomerőmű hűtési rendszerét gyakorlatilag víz jelenléte nélkül megépíteni, az világszinten olyan magyar referenciát jelenthet, amelyet onnantól kezdve a világon bárhol használni lehet atomerőmű építésénél. 150 millió dollár értékben négy magyar beruházás indul meg hamarosan: növényi olajok és takarmányok gyártása, valamint a szarvasmarha-tenyésztés területén. Korábban kötött megállapodás értelmében a magyar gyógyszerek immár könnyített regisztrációval kerülhetnek a piacra, ami a magyar gyógyszeripari export további bővülését fogja jelenteni. A magyar gyógyszeripari termékek általában 60-70 millió dollárnyi bevételt jelentenek az üzbég piacon a magyar gyógyszeripari vállalatoknak. A Richter 25 éve van jelen Üzbegisztánban, ahol a piac 13. legnagyobb szereplője. Az OTP az első külföldi bankként kapja meg azt a lehetőséget, hogy részt vegyen az üzbég bankrendszer privatizációjában. Az erről folyó tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. A felsőoktatás modernizálása terén a debreceni egyetem megállapodott az üzbég vezetéssel egy campus ottani létrehozásáról, a magyar agráregyetem pedig az üzbég mezőgazdasági felsőoktatás tudományos átalakításában és modernizálásában vesz részt. Ezzel párhuzamosan az Eximbank százmillió dolláros hitelkeretet biztosít a magyar-üzbég kapcsolatok fejlesztésére.

PRINT LAPOK