Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Járványszigor Münchenben
2020. September 26.
München belvárosában szeptember 24-től kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése, továbbá legfeljebb öt ember, vagy két háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt magánterületen és vendéglátóhelyen egyaránt.

A szeptember 24-től érvényes szigorításokat azért vezetik be, mert a koronavírussal fertőzöttek száma az utóbbi hét napban százezer lakosonként meghaladta az ötvenet. Ez az a határérték, amely felett a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint pótlólagos járványlassító intézkedéseket kell bevezetni. Münchenben a legutóbbi adatok szerint százezer lakosra vetítve 55,9 igazolt fertőzést regisztráltak az utóbbi hét napon. Dieter Reiter, a közel másfél millió lakosú város főpolgármestere el akarja kerülni, hogy München legyen Németország legnagyobb járványgóca.

Új szabály, hogy a belváros több részén, így például a világhírű Marienplatz és a Viktualienmarkt területén, valamint valamennyi sétálóutcában az orrot és a szájat takaró maszkot kell viselni, és nemcsak menet közben, hanem álló vagy ülő helyzetben is. Bevezetik azt is, hogy legfeljebb öt ember, vagy két háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt magánterületen és vendéglátóhelyen egyaránt. A privát rendezvényeken - például születésnapi ünnepségen, esküvőn, keresztelőn vagy temetésen - zárt térben maximum 25, a szabad ég alatt pedig 50 ember tartózkodhat együtt. A sport- és kulturális rendezvényekre egyelőre nem vonatkozik ez a korlátozás.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter berlini sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva rámutatott, hogy a bajor fővárosban éppen megkezdődött volna a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest, amely idén a világjárvány miatt elmarad. Müncheni információk szerint azonban sokan igyekeznek privát szervezésű összejövetelekkel, közösségi sörözésekkel pótolni a fesztivált, főleg fiatalok. Ez nagyban hozzájárulhatott a SARS-Cov-2-fertőzések számának meredek emelkedéséhez, és indokolttá tette a szigorításokat.

Markus Söder bajor miniszterelnök ugyanakkor további szigorításokat helyezett kilátásba a járványhelyzet esetleges romlásának esetére, ezek közé tartozhat többek között az alkoholfogyasztás korlátozása. Söder kijelentette: mindent meg kell tenni a napközbeni gyermekellátás, az oktatási rendszer és a gazdaság működőképességének fenntartásáért.

PRINT LAPOK