Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Jelen vagyunk Szlovéniában
2021. June 28.
A magyar és a szlovén gazdaság egyre több szálon kötődik egymáshoz, ez a szoros együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság gyorsan tudjon újraindulni – jelentette ki Szijjártó Péter Mariborban.

Mindezt azt követően mondta külgazdasági és külügyminiszterünk, hogy találkozott Zdravko Počivaląek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok egyik jellemzője, hogy a legnagyobb magyar cégek folyamatosan növelik jelenlétüket és részesedésüket a szlovén piacon. Ennek egyik jó példája az OTP, a magyar pénzintézet ugyanis egy újabb szlovén bank megvásárlásával piacvezetővé lépett elő a szlovén bankszektorban. Vállalati felvásárlását követően a Mol Nyrt. már 173 benzinkutat üzemeltet, ezzel a második helyre lépett az üzemanyagkereskedő cégek között.

A gazdasági kapcsolatok további fejlődésének várhatóan nagy lendületet fog adni a szlovéniai Muravidék és a magyarországi Rábavidék közös gazdaságfejlesztési programja, amelyhez a két kormány évente 4 milliárd forintos támogatást biztosít.

A muravidéki nemzeti közösség támogatása ugyanis továbbra is a magyar külpolitika fókuszában van, eddig összesen 651 vállalkozásnak adtak gazdaságfejlesztési támogatást, amelyből 3,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Szijjártó Péter elmondta, hogy Lendvára és környékére kiemelten figyelnek.

Ennek - talán a gazdaságtól kissé távolabb eső - eleme, hogy a magyar kormány vásárolt Lendván egy ingatlant, amely a magyar nemzeti közösség központjaként fog szolgálni, hiszen az épületben lehetőség lesz kulturális, hagyomány- és identitásőrző rendezvények lebonyolítására. A kivitelezési munkálatok még az idén befejeződnek.  A magyar kormány 120 millió forint támogatást adott arra, hogy az ottani, részben magyar és szlovén katolikus közösség temploma meg tudjon újulni, emellett külügyminiszterünk mostani látogatása során letették a lendvai labdarúgó akadémia alapkövét, gyors építkezést ígérve.

PRINT LAPOK