Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
JOE BIDEN Amerika új elnöke
2020. November 07.
Az USA történetének eddigi legtöbb szavazatával nyert a demokrata Joe Biden, Donald Trump bő egy millió vokssal maradt le. Az alelnök Kamala Harris kaliforniai szenátor asszony lesz, az első nő ebben a tisztségben.

Joe Bident a delaware-i Wilmingtonban, családi körben érte a győzelem híre. Este fog a nyilvánosság elé állni, győzelmi beszédében az egységre fogja felszólítani az Egyesült Államokat – a CNN szerint. Egyelőre azonban csak egy közleményt adott ki, amelyben ugyanezt hangsúlyozza:

Itt az idő, hogy magunk mögött hagyjuk a dühöt és a nyers retorikát, hogy újra nemzetként egyesülhessünk.

Joe Bidennél több szavazatot, mostanáig 74 478 345 voksot elnökjelölt még soha nem kapott az Egyesült Államok történetében. Mögötte a második Donald Trump 70 329 970-cal. Barack Obama rekordját döntötték meg, aki 2008-ban 69 458 579 voksot kapott.

Ami Donald Trumpot illeti, ő George H. W. Bush 1992-es veresége óta az első elnök, akinek egy ciklus után távoznia kell a hivatalából. Az egyelőre nem világos, hogy Donald Trump még hány szövetségi államban támadja meg a szavazás eredményét, és tesz jogi lépéseket a szavazatok újraszámlálása érdekében. Joe Biden győzelmének a bejelentése után csak annyit írt, hogy „a választásnak még messze nincs vége.”

 

PRINT LAPOK