Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Kétszáz milliós szerződés
2021. July 29.
2021 első öt hónapjában 24,1%-kal csökkent a Szerbiába látogató külföldi turisták száma az előző évhez képest. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 25%-kal esett vissza. Hírcsokrunk déli szomszédainkról.

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter és Liliana Pavlova, az Európai Beruházási Bank alelnöke fontos pénzügyi szerződést írtak alá. Ennek köszönhetően támogatást nyújtanak a kis- és középvállalkozások, valamint a közepes piaci tőkével rendelkező cégek számára, hogy enyhítsék a koronavírus-járvány okozta hatásokat. A szerződés összesen 200 millió euróról szól, és a forrásokat a fizetőképességet biztosító hitelekre, valamint a KKV-k és a közepes piaci tőkével rendelkező cégek beruházásaira szánják.

 

Az idén várhatóan 6%-kal nő Szerbia bruttó hazai terméke (GDP) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) várakozásai szerint, elsősorban a fogyasztás fellendülésének és az állami beruházások növekedésének köszönhetően. Szeptemberi jelentésében az EBRD még a GDP 3%-os növekedését prognosztizáltaa. A bank arra számít, hogy az ország gazdasági növekedése 2022-ben 3,5%-ra lassul.

Az első negyedévben 12,8%-os volt a munkanélküliségi ráta Szerbiában, 2,1 százalékponttal magasabb az előző negyedévhez képest. A tavalyi év azonos időszakában 10,5% volt a munkanélküliségi ráta.

Szerbia folyó fizetési mérlegének hiánya 34 millió eurót tett ki 2021 első négy hónapjában, szemben az előző év hasonló időszakának 1,074 milliárd eurós hiányával. Az említett időszakban az árukereskedelem 1,445 milliárd euró hiányt mutatott, míg a szolgáltatás-kereskedelem többlete 607 millió euró volt.

Ami a költségvetési hiányt illeti, januártól májusig 99,8 milliárd dinárra rúgott. Ebben az időszakban a bevételek 533,8 milliárd dinárt, míg a kiadások 633,6 milliárd dinárt tettek ki.

Több mint 28 milliárd euró volt májusban Szerbia államadóssága, ez a bruttó hazai termék 55,6 százaléka. Az államadósság áprilishoz viszonyítva 304 millió euróval nőtt, akkor a GDP 55 százalékát tette ki. Tavaly év végén az államadósság 26,66 milliárd euró volt, a GDP 57,4 százaléka.

Éves szinten 9,4%-kal nőtt Szerbia ipari termelése májusban, miután áprilisban 33,9%-kal bővült. A szezonálisan kiigazított havi összehasonlítás alapján az ipari kibocsátás májusban 1%-kal növekedett, az egy hónappal korábbi 7,6%-os növekedés után.

Szerbia külkereskedelmi hiánya 1,8%-kal, 2,349 milliárd euróra nőtt 2021 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az ország exportja 28,3%-kal emelkedett, míg az import 18,3%-kal nőtt.

PRINT LAPOK