Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Kétszázzal a szerb vasúton
2021. January 05.
Hamarosan rá sem ismerni majd Szerbia közlekedési infrastruktúrájára, legalábbis Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter szerint. Gyorsvasút, autópálya, repülőtér a fókuszban.

Megoldódtak a Belgrád–Újvidék közötti szakaszon lévő gyorsvasút építésével kapcsolatos problémák, így a tervek szerint az év végéig elkészül, két hónap tesztelés után pedig meg is nyithatják a forgalom előtt. Már tárgyalnak a kínai és az európai partnerekkel olyan vonatok beszerzéséről, amelyek akár 200 km/óra sebességgel tudnak majd közlekedni, ezáltal alig több mint fél órába telik majd megtenni a Belgrád-Újvidék távot.

Momirović arról is nyilatkozott, hogy Szerbiában a nagy infrastrukturális projektek megvalósítását az idén is folytatják, a vasúti mellett kiemelt figyelmet szentelnek a Preljinától Požegaig tartó Miloš Veliki autópálya kiépítésére. A Belgrádot elkerülő autópálya befejezését a következő években végre lezárnák, hiszen régi projektről van szó, de az évtizedekkel ezelőtt elkezdett elkerülő út sem készült még el, így bőven van lemaradás.

A légi közlekedést érintő hír, hogy a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren jelentős beruházásokat tervez megvalósítani a francia Vance.

PRINT LAPOK