Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Konzulátus nyílt Stipben
2021. July 06.
A magyar gazdaság Európában leggyorsabb és sikeres újraindítása érdekében minden támogatást megadunk a magyar cégek külpiaci sikereihez, e szempontból kulcsterület a Nyugat-Balkán közölte külügyminiszterünk.

A fenti mondat az Észak-Macedónia keleti régiójában található Stipben hangzott el, hazánk ottani konzulátusának megnyitóünnepségén. Szijjártó Péter kijelentette: a magyar vállalatok hagyományosan sikeresek a Nyugat-Balkán országaiban. A magyar cégek nyugat-balkáni sikereihez szükséges kormányzati döntéseket pedig már meghozták, így a magyar Eximbank 115 millió eurós hitelkeretet biztosít magyar és észak-macedón vállalatok együttműködéséhez. A stipi konzulátus megnyitásával is a gazdasági kapcsolatokat kívánják erősíteni - magyarázta -, hiszen Stip az ország hetedik legnagyobb és egyik legrégebbi városa, amely az ország keleti részén, kereskedelmi útvonalak csomópontjában fekszik, és komoly ipari központnak számít: a konzulátust pedig Danela Arszovszka, az észak-macedón kereskedelmi kamara elnöke vezeti.

Külgazdasági és külügyminiszterünk szerint a kétoldalú gazdasági együttműködés alapjai stabilak, tavaly például a válság ellenére 38 százalékkal sikerült növelni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, és már az idei esztendő első négy hónapjában is 12 százalékos növekedést jegyeztek fel. A magyar vállalatok érdeklődnek a térség iránt, ennek bizonyítéka, hogy az észak-macedón üzleti fórumra tizenkét magyar cég képviselői kísérték el a minisztert.

A külügyi tárcánk vezetője biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország mindent megtesz a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának a felgyorsításáért.

Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszter reményei szerint a konzulátus nagymértékben hozzájárul majd az ország keleti vidékeinek a gazdasági fejlesztéséhez. 

PRINT LAPOK