Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Korlátozás a gazdaság érdekében
2020. September 04.
A koronavírus-járvány második hullámában a magyar gazdaság korábban látott részleges leállását kell megakadályozni, ehhez az egyik legjobb eszköz a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések sorozata.

Így érvelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint most az elővigyázatosságon van a hangsúly, ezért nem véletlenek és nem öncélúak az utazási korlátozások. Az intézkedésekkel a kormány azt szeretné megakadályozni, hogy behurcolják a vírust Magyarországra, mert az további veszélyt jelenthet a magyar emberek életére, egészségére és munkahelyeire.

Most a gazdasági védekezés időszakát éljük, és látva a magyar gazdaság és a vállalatok életerejét, ezt is meg fogjuk nyerni, csakúgy mint az egészségügyi védekezés első fázisát - fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: a gazdaság és a munkahelyek megvédéséhez a hazai vállalatokra is szükség van, ezért a kabinet minden korábbinál nagyobb támogatást biztosít azoknak a cégeknek, amelyek dolgozóik munkahelyeinek megvédésére érdekében beruházásokat indítottak el. Ilyen jellegű fejlesztést 806 hazai cég kötelezte el magát 377 milliárd forint értékben, közülük 673 kapott összesen 151 milliárd forint támogatást - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a gazdaság életerejét jól mutatja, hogy a keretösszegből fennmaradt 18 milliárd forintra rövid idő alatt 98 magyar vállalat jelentett be 47 milliárd forintnyi támogatási igényt.

Minderről Szijjártó Péter Nagykállóban beszélt, ahol átadta a Tecnica Ungheria Kft. beruházástámogatási okiratát. A sícipőket gyártó, olasz tulajdonú társaság 310 millió forint értékű beruházására utalva a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a cég új termelőegységének létrehozásához, illetve a munkahelyek megvédéséhez 154 millió forint támogatást adott a kormány. A technológiai beruházással a tervek szerint évente egymillió sícipőt gyárthatnak a nagykállói gyárban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére kitérve elmondta, a térségben tíz év alatt húsz százalékról nyolc százalékra csökkent a munkanélküliség, az ipari termelés viszont a két és félszeresére emelkedett. Harminchét megyei vállalat jelentett be beruházási szándékot 18 milliárd forint értékben, a kilencmilliárdos kormányzati támogatás segítségével 6420 munkahelyet védenek meg – összegzett a miniszter.

Francesco Bassi, a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója beszédében elmondta, a hatvan éve létrehozott cégcsoport nagykállói gyára látja el a világot Nordica sícipőkkel. Az üzem 350 munkavállalót foglalkoztat, a beszállítói körrel együtt majdnem 800 embernek adnak munkát többségében Magyarországon, valamint Ukrajnában és Romániában. A Tecnica-cégcsoport tíz országban tizenkilenc gyárat működtet. A hazai leányvállalat nagyrészt exportra gyárt, a nyilvános cégadatok szerint 2019-ben 52 milliárd 248 millió forint nettó árbevétel mellett 2 milliárd 499 millió forint adózott eredményt realizált – olvasható a kormany.hu-n.

PRINT LAPOK