Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Üzlet
Kormányzati támogatást kap a Heineken
2021. January 14.
Versenypiaci pozíciójának erősítése érdekében 540 millió forintos beruházást valósít meg a soproni sörgyárban a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., amelyhez a magyar kormány 270 millió forinttal járul hozzá.

A Heineken legutóbb 2018 tavaszán jelentette be, hogy kétmilliárd forint saját forrásból harminc százalékkal bővíti a soproni gyár kapacitását. A mostani fejlesztéssel a 125 éves gyárban növelik a sörgyártás és az élelmiszerbiztonság hatékonyságát, továbbá új termékeket is elő tudnak majd állítani. A támogatás „ellenértékeként” a holland cég vállalta, hogy megvéd 465 munkahelyet, emellett a jövőben 85 százalékban hazai beszállítóktól vásárol alapanyagokat.

Már eddig is több magyar vállalkozás szállít be a Heineken globális hálózatába, de mások is jól járhatnak a beruházással, ha bekerülnek a körbe, mert az árpát, a bodzát és a meggyet is Magyarországról szerzi be a sörgyár, sőt, a magyarországi komlótermesztés is egy, a Heinekennel közösen elindított program segítségével indulhat újra.

Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója nehéz évnek nevezte 2020-at, mert a koronavírus miatt bevezetett korlátozások következtében a vendéglátóhelyeken a sörfogyasztás a nullára csökkent. A cég ugyanakkor úgy döntött, hogy egyetlen munkavállalóját sem bocsátja el. A magyar vállalat a holland székhelyű Heineken csoport tagja, a soproni gyárban közel százféle terméket gyártanak. Itt a csoporton belül a legmagasabb minőségű sört állítják elő, az ezt igazoló díjat az elmúlt esztendőben kapták meg a soproniak.

A nyilvános adatok szerint a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. árbevétele és adózott eredménye is jelentősen nőtt 2019-ben a megelőző évhez viszonyítva.

Ami a magyar-holland gazdasági együttműködést illeti, a hollandok a tizedik legnagyobb beruházási közösséget alkotják hazánkban. Hollandia Magyarország hetedik legfontosabb partnere, az országaink közötti kereskedelmi forgalom a múlt évben meghaladta a kilencmilliárd eurót.

PRINT LAPOK