Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Koronavírus kontra Szuperkupa, avagy a rizikós Budapest
2020. September 21.
"A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest rizikós hely, nagyon óvatosnak kell lennünk, nem kockáztathatjuk, hogy ez legyen a futball Ischglje" - nyilatkozta Markus Söder bajor miniszterelnök.

Mint ismeretes, Ischgl az a tiroli üdülőhely, amely a koronavírus járvány egyik gócpontjává vált a síszezonban. Söder miniszterelnök arra kérte a Bayern München labdarúgócsapatának szurkolóit, hogy ne utazzanak el Budapestre a csütörtöki Sevilla elleni Európai Szuperkupa-mérkőzésre, gondolják újra, hogy valóban igazán szükséges-e ez az utazás, mert bár a Szuperkupa egy szórakoztató mérkőzés, de messze nem a legfontosabb.

A klubok korábbi közlése alapján Sevillától a 500, a Bayerntől 2100 drukker jönne a magyar fővárosba.

A bajor miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte azoknak a szurkolóknak, akik mégis elutaznak a találkozóra, karanténba kellene vonulniuk hazatérésüket követően.

Budapest német járványügyi besorolása alapján ez nem választható lehetőség, hanem kötelező.

Kockázatos terület a magyar főváros

Budapestet a múlt héten minősítette kockázatos területté Németország. Az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük.

Negatív teszteredmény esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén.

A besorolásról közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca.

Megkezdődött a szurkolók tesztelése

Münchenben eközben elkezdték a Budapestre utazó szurkolók tesztelését.

Fociszurkolók vagyunk, végre újra örömünket lelhetjük abban, hogy látjuk a Bayernt élőben játszani. Budapest megért egy látogatást, szóval optimistán és pozitívan állunk a dologhoz, és betartjuk a szabályokat - nyilatkozta a mintavételen a müncheni csapat egyik drukkere.

Nem megyek semmilyen étterembe, nem megyek semmilyen bárba. Senkivel nem fogok kapcsolatba kerülni ott. Csak a stadionban leszek ott a többi Bayern-szurkolóval, akiket most hozzám hasonlóan tesztelnek. Utána egyből hazamegyek. Szóval azt mondanám, hogy annak az esélye, hogy megfertőződjek a koronavírussal a nullához közelít - mondta egy másik drukker.

Keddtől szigorítanak Münchenben

Münchenben keddtől további óvintézkedéseket vezetnek be a járvány megelőzésére. A belváros legforgalmasabb utcáin a szabad téren is kötelező lesz a maszkhordás. Változnak a családi rendezvények szabályai is: esküvőn, születésnapokon, és hasonló eseményeken 25 fős korlátot javasolnak beltéren, míg szabad téren ötven főben maximalizálnák a résztvevők számát. A koncertek és a színielőadások kivételt jelentenek a létszámkorlát alól.

A müncheni operatív törzs azért döntött ezekről, mert a városban ismét nőtt a megfertőződött emberek száma, és átlépte a 100 000 lakosonkénti 50 főt a fertőzöttségi arány, ez pedig azt jelzi, hogy ismét terjed a járvány.

Tesztmeccs lenne a budapesti összecsapás

A Puskás Aréna nézőtéri kapacitásának harminc százalékában lehetnek szurkolók, ez 20 ezer nézőt jelent. Mindkét csapat részére három-három ezer jegyet biztosított az UEFA, a fennmaradó jegyeket több tízezren vásárolták meg, ezért kisorsolták a lehetőséget a jelentkezők közt. A klubok korábbi bejelentései szerint Sevillától 500, a Bayerntől 2100 drukker érkezik a magyar fővárosba.

 

PRINT LAPOK