Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Koronavírus-körkép Európából
2020. October 12.
Szlovákiában középiskolák bezárása, kötelező maszkviselés kiterjesztése, bolti idősáv, Nyugat-Európában megbetegedési, halálozási rekordszámok, a vírus által leginkább sújtott országok listáját Csehország és Belgium vezeti.

Szlovákiában október 15-től a városokban és a falvakban kötelező lesz a kültéri maszkviselés, betiltják a tömegrendezvényeket, hatnál több ember nem gyűlhet össze. Az éttermek nyitva maradnak, de ételt csak a teraszokon lehet fogyasztani, illetve elvitelre megrendelni. A fitness és wellness-központok, fürdők, szaunák bezárnak. Korlátozzák az üzletek és a bevásárlóközpontok látogatóinak számát, ismét bevezetik a nyugdíjasok vásárlási sávját. A középiskolák áttérnek távoktatásra. Szlovákiában szombaton 1054 új fertőzöttet regisztráltak, itthon, Magyarországon vasárnapra virradóra 1068-at.

Franciaországban 24 óra leforgása alatt több mint 16 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami újabb rekord, s amivel a fertőzöttek száma így már 735 ezerhez közelít. A koronavírus okozta szövődményekbe egy nap alatt 46 beteg halt bele.

Hétvégén már Toulouse és Montpellier is elérte a koronavírus-járvány mutatói alapján a legmagasabb riasztási szintet. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma elérte a 250-et és a 65 év feletti korosztálynál meghaladta a 100-at, az intenzív ágyak legalább 30 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. Keddtől e két francia nagyvárosban is életbe lépnek a társadalmi életre vonatkozó korlátozások.

Marseille, Párizs és a tengerentúli Guadeloupe szigete után szombaton Lyonban, Grenoble-ban, Saint-Etienne-ben és Lille-ben is bezártak a bárok, a sportolásra alkalmas helyiségek, a fitnesztermek, táncklubok és uszodák, szigorodtak az óvintézkedések az éttermekben, elmaradnak a szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, a bevásárlóközpontokban, a felsőoktatási intézményekben felére csökkentették az egyszerre jelen lévő emberek számát.

Olaszországban egy nap alatt 5456 új esetet és 26 halálos áldozatot regisztráltak, és már harmadik napja meghaladja az 5300-at az újonnan észlelt fertőzések száma.

Az Egyesült Királyságban is romlott a helyzet: szombaton 15.166, vasárnap 12.872 új fertőzést jegyeztek fel, így ott is szigorítások várhatók. Médiaértesülések szerint a cselekvési terv az észak-angliai nagyvárosokra és térségekre összpontosít, ahol jelentősen meghaladja az országos átlagot a fertőződési ráta. A kormány a vendéglátóhelyek időleges bezárását is elrendelheti ebben az országrészben.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerint a koronavírus által leginkább sújtott európai uniós országok között Belgium a második helyre került, mivel a múlt héten megelőzte Franciaországot, Spanyolországot és Hollandiát. A listát Csehország vezeti.

Hivatalos jelentések szerint romló tendenciát jelzett a koronavírus-járványhoz köthető valamennyi mutató, a szövődmények következtében elhunytak száma 96 százalékkal, az új fertőzöttek napi száma 89 százalékkal haladta meg az egy héttel korábbi adatokat.

Belgiumban a múlt héten naponta átlagosan 3749 új koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, tovább nőtt a kórházban ápoltak száma is, naponta 15-en haltak meg. A százezer főre jutó fertőzöttek száma 349-re emelkedett. A legfertőzöttebb terület a fővárosi régió, ahol ez a mutató meghaladja a 690-et. A fertőzés leginkább a 20-29 éves korosztályt érinti. A múlt héten mintegy 260 ezer tesztet végeztek, ez átlagosan naponta 37,5 ezer vizsgálatot jelent. A pozitív tesztek aránya 9-ről 9,8 százalékra nőtt. A járvány kezdete óta 156.931 fertőzöttet jegyeztek fel Belgiumban.

 

PRINT LAPOK