Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Köszönet az SZFE ifjaknak!
2020. October 25.
„Ismét Budapesten járt Európa, és végigsétált velünk a Műegyetem rakparttól a Rákóczi útig - szabadság nélkül lehet élni, de nem érdemes - szabad egyetemet, szabad médiát, szabad országot akarunk mi is!"

A nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Külpolitikai Szakosztályának nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük:

"Ismét Budapesten járt Európa, és végigsétált velünk a Műegyetem rakparttól a Rákóczi útig. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya tiszta szívvel osztozik mindazok derűlátásában, akik szemébe nevetnek a rosszindulatú ostobaságnak, és megálljt parancsolnak a basáskodóknak.

Köszönjük a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekarának, hogy ismét megajándékozott minket Beethoven Egmont nyitányával, amelynek a hangjai – ha létezik olyan, hogy nemzeti karakter –, a miénkbe immár menthetetlenül beivódtak. Köszönjük a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak és oktatóinak, hogy a fiatalság lendületével emlékeztetnek minket arra: szabadság nélkül lehet élni, de nem érdemes. És köszönjük, hogy visszaadták a reményt: lehet még demokratikus hazánk, mert mind többen ezt akarják.

Külpolitikával foglalkozó újságíróként naponta látjuk, halljuk, olvassuk, hogy a nemzetközi médiában hazánkhoz egyre inkább egyetlen jelző kapcsolható: Magyarországon illiberális a rendszer. A kormány egyik jogállamisági, illetve kötelezettségszegési eljárásból a másikba bukdácsol abban az Európai Unióban, amelynek az ügyintézői gyakran tehetetlenül tárják szét a karjukat, ha rólunk van szó: „ezzel nem tudunk mit kezdeni, erre nem voltunk felkészülve”.

Szabad egyetemet, szabad médiát, szabad országot akarunk mi is! Közös tennivalóink vannak annak érdekében, hogy a Független Szimfonikusoktól mielőbb felszabadultan hallgathassuk Beethoven másik művét, Európa himnuszát, az Örömódát is."

PRINT LAPOK